PRUŽI RUKU

Projekt Međimurske županije: Članovima obitelji oboljelih od Alzheimera omogućen balans između obiteljskog i poslovnog života

Ukupna vrijednost projekta bila je 199.066,14 eura i potpuno je podmiren bespovratnim sredstvima

Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec

Projekt "Pruži ruku" prijavila je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije (REDEA) u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Provodio se na području pet županija - Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko- križevačke, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske od srpnja 2020. do srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 199.066,14 eura, a iznos je podmiren bespovratnim sredstvima.

Nositelj projekta bila je Međimurska županija uz Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec.

Projekt je uključio 30 oboljelih osoba od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije u život zajednice, spriječena je njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji oboljelih omogućen je balans između obiteljskog i poslovnog života.

image

Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec

Projektom je omogućeno najpotrebitijim članovima zajednice da se osjećaju ponovno kao ravnopravni članovi društva. Njihova svakodnevica, koja često bude ispunjena zbunjenim sjećanjima zbog teškog oboljenja - demencije, prožeta je samoćom i nerazumijevanjem. Projektom se omogućilo oboljelima od Alzheimera te drugih demencija da se njihovi, ponekad tmurni dani ispune novim igrama, novim znanjima, novim vještinama, razgovorima i poznanstvima te nadasve smijehom. Namjera je bila potrebite osobe vratiti u svoju zajednicu, svoju kuću, svojim obiteljima nakon dana provedenog u ugodnom prostoru dnevnog boravka koji je ovim projektom uspostavljen u depandansi Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec. Projekt je omogućio da članovi obitelji korisnika dnevnog boravka za oboljele od Alzheimera i ostalih demencija uz svakodnevnu brigu za ovisne članove osjete ponekad i olakšanje od svakodnevne brige te se posvete svojim potrebama bar nekoliko sati u danu.

Najveća vrijednost projekta je što su se aktivnosti nastavile i nakon njegova završetka, a svijest ne samo javnosti, nego i donositelja politika na području socijalne skrbi podignuta je na višu razinu pa se ovaj projekt može smatrati početkom ozbiljnijeg promišljanja o brizi oboljelih od Alzheimera i drugih demencija na regionalnoj razini. Projekt je polučio

daljnje korake ka usmjerenoj brizi za oboljele i njihove obitelji te se drugim projektima EU, koji su u provedbi ili u fazi ocjenjivanja na području Međimurske županije, i dalje ostvaruju ciljevi postavljeni ovim projektom.

image

Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 13:36