BOLJA BUDUĆNOST

Projekt Međimurske županije: Centar DOSTI je objekt stvara inkluzivnu zajednicu osoba s invaliditetom kroz integraciju u lokalnu zajednicu

Ukupna vrijednost projekta bila je 2.154.845,76 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.797.603,55 eura, dok su vlastita iznosila 357.242,21 euro

Centar DOSTI

Centar DOSTI projekt je prijavljen od strane Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se je provodio od srpnja 2018. godine do studenoga 2023. godine.

Nositelj i partneri na projektu bili su Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Međimurska županija i Općina Podturen.

Ukupna vrijednost projekta bila je 2.154.845,76 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.797.603,55 eura, dok su vlastita iznosila 357.242,21 euro.

image

Centar DOSTI

Centar DOSTI je objekt posebne namjene koji predstavlja veliki korak prema stvaranju inkluzivne zajednice i bolju budućnost osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju u lokalnu zajednicu.

Osnivanjem i otvaranjem vrata DOSTI centra u Podturnu, brojnim osobama s invaliditetom se uvelike promijenio svakodnevni život. Omogućeno im je kvalitetno provođenje vremena u adekvatnim prostorijama, u kojima se za osobe s invaliditetom organiziraju razne aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta življenja. Ovo značajno postignuće označava ostvarenje vizije Centra DOSTI, koji će postati izvor ponosa za sve stanovnike Međimurske županije, posebno Općine Podturen.

image

Centar DOSTI

Centar je izgrađen na ukupno više od 800 metara kvadratnih te ima 29 infrastrukturnih jedinica: dvoranu za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobu za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagavaonicu i kuhinju, te sobe za rad psihologa, logopeda i senzornu sobu, bazen, svlačionice, vešeraj, spremište, posudionicu pomagala, 3 sobe za odmor korisnika boravka, sobu za grupni rad i konferencijsku dvoranu. Ulaz u zgradu je prilagođen za osobe s invaliditetom, kao i okoliš koji

je prilagođen za kretanje osoba u kolicima. Ugrađen je i lift koji omogućuje kretanje osoba s invaliditetom po cijelom Centru bez ikakvih prepreka.

image

Centar DOSTI

Prilikom izrade samog projekta vođeno je računa o tome da se primjenjuju najnovije tehnologije u izgradnji objekta te iskorištavanju obnovljivih izvora energije, kao što je sunčana energija (solarni i fotonaponski paneli) te toplinska pumpa. Postavljena je i punionica za električna vozila.

Novoosnovani centar početak je inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 17:09