REALIZACIJA TREĆE RAMPE

Projekt Ličko-senjske županije: Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2,510.832 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava bio je 2,134.207 eura, dok su vlastita bila 376.625 eura

Trajektno pristanište

"Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica", projekt je predložen od Razvojne agencije Ličko-senjske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Provodio se od srpnja 2021. godine, do prosinca 2023. godine.

Lučka uprava Senj bila je nositelj projekta, a partner Ličko-senjska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2,510.832 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava bio je 2,134.207 eura, dok su vlastita bila 376.625 eura.

image

Luka Stinica

Zbog povećanih potreba lokalnog stanovništva, ali i povećanja turističkih kapaciteta te produljenja turističke sezone, pojavila se potreba za realizacijom treće rampe za pristajanje trajekata.

Izgradnjom nove rampe u luci Stinici smanjena je zakrčenost luke, osigurala se veća dostupnost luke (posebno u nepovoljnim vremenskim uvjetima) te se povećao broj održanih linija u odnosu na planirane tijekom cijele godine. Nova rampa omogućuje istodobno pristajanje dva broda, bočno vezanje na gatu te priključak vode i struje. Na novu rampu može pristati plovilo maksimalne duljine 100 metara. Projekt je obuhvatio gradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline: novu rampu s pratećim utvrdicama, površine 371,00 m2, te gat s dvije masivne utvrdice i četiri pilota s naglavnicama i ab pasarelom, ukupne površine 199,73 m2. Položaj rampe takav je da bura puše okomito na pramac broda te tako ne ometa manevriranje trajekta pri uplovljavanju, odnosno pri isplovljavanju.

image

Trajektno pristanište

Stoga, nakon dovršenog projekta brodar može u liniju uvrstiti plovilo većih gabarita te tako povećati satni kapacitet prijevoza putnika i vozila. S vanjske strane gata omogućen je privez plovila za lokalne ribare i lokalno stanovništvo.

Projekt je tako omogućio i bolju povezanost otoka Raba s kopnom zbog povećanog broja održanih linija te sigurnost plovidbe, što u konačnici utječe i na bolju dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga, kako na otoku Rabu, tako i na području Grada Senja i ostatka Županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:25