TRAJNA UŠTEDA

Projekt Ličko-senjske županije: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj

Ukupna vrijednost projekta bila je 756.309 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 343.068 eura, a vlastita sredstva iznosila su 413.241 euro

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Senj

Energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj predložila je Razvojna agencija Ličko-senjske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt se provodio od listopada 2018. do lipnja 2022. godine.

Nositelj projekta bila je sama škola, ukupna vrijednost projekta iznosila je 756.309 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 343.068 eura, a vlastita sredstva 413.241 euro.

image

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Senj

Projektom energetske obnove zgrade Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju ostvarena je trajna ušteda u potrošnji energije, koja se očituje i u financijskom segmentu te će škola u budućnosti imati više sredstava za stvaranje boljih uvjeta za svoje korisnike. Projekt doprinosi održivom razvoju smanjenjem potrošnje energije i smanjenjem emisije CO2 za 77,45%, odnosno za 170.120,31 kWh/a.

image

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Senj

Samim radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita krova prema grijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamjena stolarije i postojeće rasvjete energetski učinkovitijom, slijedom čega je zgrada osnovne škole u Senju dobila novu ovojnicu, novu stolariju i energetski učinkovitiju rasvjetu, odvojeni su grijani od negrijanih prostora u zgradi, a do sada neiskorišten tavan pripremljen je za uređenje

Energetski razred zgrade od energetskog razreda C napredovao je u energetski razred A+.

Ličko-senjska županija prepoznala je veliku važnost te stavila naglasak na potrebe i mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti, sustavnog gospodarenja energijom, korištenja obnovljivih izvora energije te razvoja Ličko-senjske županije na energetski održiv način.

Inače, zgrada škole je izgrađena 1972. i 1974. godine, u dvije faze, a u 50-ak godina energetska je obnova bila najveći kapitalni projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:29