Erasmus+ projekt EU

Projekt Grada Zagreba: STEAM osnažuje europsko kulturno nasljeđe

Ukupna vrijednost projekta bila je 196.005 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 195.107 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 30.572 eura

Terenski dio projekta

STEAM Strengthens European Cultural Heritage (STEAM osnažuje europsko kulturno nasljeđe) projekt je koji je Grad Zagreb prijavio unutar kategorije Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Projekt se je provodio od rujna 2020. do kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 196.005 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 195.107 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 30.572 eura.

STEAM in Heritage (STEAMS) je međunarodni Erasmus+ projekt EU koji je pokrenulo 6 škola iz 6 zemalja (koordinator iz Španjolske, zatim članovi iz Portugala, Poljske, Grčke, Cipra i Hrvatske) u kojem se koriste pristupi STEM predmeta i pridružene umjetnosti za upoznavanje, proučavanje i unapređivanje kulturnog i prirodnog nasljeđa svih zemalja sudionica.

image

Učenici testiraju preoizvode

U prvoj godini provedbe projekta u uvjetima pandemije projekt se odvijao online u pripremama i višednevnim online susretima. Učenici su naučili programirati dijelove umjetničkih prikaza, printati ih u 3D, snimati i obrađivati fotografije skulptura za izradu 3D modela skulptura, debatirali su o umjetnosti u suvremenim uvjetima, analizirali zajedničko leksičko nasljeđe i dijelili zajedničke naslijeđene društvene običaje.

image

Zagreb STEAM, sudionici projekta

U drugoj i trećoj godini provedbe programa za susrete se pripremalo putem online aktivnosti, a zatim se u realnom svijetu upoznavalo s glazbom preko glazbenih klupa, s filozofijom preko govornih kipova, laserom se rezbarili tradicijski motivi čipki, uz digitalne akcije se skupljalo smeće, starinskim načinima podučavanja radilo na zaštiti prirode, inovativnim načinima upoznavalo kulturnu baštinu, uz digitalne aplikacije i prezentacije učilo o građevinskoj kulturnoj baštini i prirodnoj baštini. Bilo je još i brojnih drugih zabavnih i edukativnih aktivnosti u digitalnom i analognom svijetu i svim sudionicima je to bio događaj za pamćenje.

image

Terenski dio projekta

Nositelj projekta bili su partneri iz La Sénije (Španjolska), a ostali partneri su škole iz Porta (Portugala), Soluna (Grčke), Aradippoua (Cipra), Lowicza (Poljske) i Zagreba (Geodetska škola).

Profesori koji su radili na projektu bili su Damira Zubčić, školska koordinatorica projekta, Armando Slaviček, Irena Prgomet, Krešimir Babić, Jasna Čajsa Beber i Snježana Car.

image

Profesori koji su radili na projektu bili su Damira Zubčić, školska koordinatorica projekta, Armando Slaviček, Irena Prgomet, Krešimir Babić, Jasna Čajsa Beber i Snježana Car, s učenicima

image

Profesori koji su radili na projektu bili su Damira Zubčić, školska koordinatorica projekta, Armando Slaviček, Irena Prgomet, Krešimir Babić, Jasna Čajsa Beber i Snježana Car, s učenicima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23