TAKE IT SLOW

Projekt Dubrovačko-neretvanske županije: upravljanje Jadranom i njegova promocija kao zelene, pametne i održive turističke destinacije

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3,764.695,71 euro uz 851.034,78 eura isplaćenih bespovratnih i 150.182,65 eura vlastitih sredstava

Prezentacijski centar za interpretaciju jadranske baštine

Projekt "Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow - Take It Slow" predložila je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA u kategoriji doprinosa prekograničnoj suradnji. Provodio se od lipnja 2020. i trajao tri godine, do lipnja 2023.

Njegova je ukupna vrijednost iznosila je 3,764.695,71 euro, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 851.034,78 eura, a vlastita su sredstva iznosila 150.182,65 eura.

image

Knežev dvor u Stonu

"Take It Slow" strateški je bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Fokus projekta bio je na malim zajednicama na otocima, obali i u unutrašnjosti uz Jadransko more, bogatim materijalnom i nematerijalnom baštinom, koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svojem prirodnom okružju.

image

Prezentacijski centar za interpretaciju jadranske baštine

U sklopu projekta kreirana je prekogranična platforma koja okuplja više od 100 sudionika iz znanstvenog, privatnog i javnog sektora i koja služi za povezivanje i potporu ključnim dionicima i donositeljima odluka u upravljanju turističkim destinacijama kulturne baštine.

Implementirano je 18 certifikata, od čega je u našoj zemlji dodijeljeno deset zelenih certifikata odnosno ekoloških oznaka, a u Italiji njih osam.

image

Dio projekta Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow – TAKE IT SLOW

image

Kneževa dvora u Stonu

Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru projekta obnovljen je dio Kneževa dvora u Stonu te uspostavljen Prezentacijski centar za interpretaciju jadranske baštine, što je obogatilo kulturnu i turističku ponudu Stona i okolice. Povećana atraktivnosti destinacije privlači veći broj posjetitelja, što doprinosi lokalnom turizmu i ekonomiji. Edukativne aktivnosti i izložbe u Centru potiču lokalnu zajednicu i posjetitelje na bolje razumijevanje i vrednovanje kulturne baštine.

image

Prezentacijski centar za interpretaciju jadranske baštine

Projekt se odvijao u još nekoliko županija i na području Italije. Dubrovačko-neretvanska županija bila je u njemu vodeći partner uz javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarsku županiju i Promoturismo FVG kao projektne partnere, talijanske regije Veneto i Emilia Romagna kao asimilirane partnere te regije Molise i Apulija kao produljene partnere. Razvojna agencija regije Marche i Javni teatar Apulije - Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu također su sudjelovali u realizaciji projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 01:46