PROMETNA SIGURNOST

Projekt Dubrovačko-neretvanske županije: Gradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka

Ukupna vrijednost projekta bila je 14,763.145,21 euro, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 10,245.100,37 eura, dok su vlastita iznosila 1,809.039 eura.

Pomorsko-putnički terminal Vela Luka

Gradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka projekt je koji je unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici prijavila Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA. Projekt se je provodio od srpnja 2019. godine do studenoga 2023. godine.

Nositelj projekta bila je Županijska lučka uprava Vela Luka.

Ukupna vrijednost projekta bila je 14,763.145,21 euro, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 10,245.100,37 eura, dok su vlastita iznosila 1,809.039 eura.

Projekt je uspješno riješio prometne gužve, ugroženu prometnu sigurnost, prekapacitiranost trajekta, a što je bitno za gospodarski razvoj, i kvalitetu života na otoku.

image

Pomorsko-putnički terminal Vela Luka

Sagrađen je i stavljen u funkciju pomorsko-putnički terminal (ima četiri veza, od čega je jedan vez od 150 m, dva veza 70 m s rampama širine 22 m i jedan vez od 40 metara. Dubine po trasi pristanišne obale su od 8 do 13,5 metara. Tu je i 18.685 kvadrata zaobalne površine na kojoj su stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, tri autobusna stajališta, četiri taksi-stajališta i 20 parkirališnih mjesta, kao i potrebni manipulativni prostor. Terminal je opremljen prostorom za prodaju karata, čekaonicama, javnim WC-om, dva ugostiteljska objekta te prostorima za lučke operatore...).

image

Pomorsko-putnički terminal Vela Luka

Premještanjem luke iz centra Vele Luke u novi terminal omogućilo je povećanje kapaciteta za brodski promet te bolju povezanost otoka s kopnom, a što olakšava dostupnost zapošljavanja i obrazovanja, poboljšani pristup medicinskoj skrbi i drugim javnim uslugama, razvoju turizma i drugim ekonomskim aktivnostima, kao i smanjenju prometne gužve u centru Vele Luke, što utječe na bolju kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Dosadašnje trajektno pristanište planirano je i sagrađeno u 70-im godinama prošlog stoljeća za prihvat manjih trajekata. Svojim stanjem i kapacitetom više nije udovoljavalo potrebama kvalitetnog odvijanja pomorskog prometa koji se višestruko povećao, a isto tako se povećala i veličina trajekata i broj linija. Proširenje trajektnog pristaništa nije bilo moguće izvesti pa je jedino rješenje bilo premještanje luke na novu lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 13:28