ULOG U BUDUĆNOST

Projekt ARS MECHANICA proveo modernizaciju programa strukovnog obrazovanja: nositelj je Šibensko-kninska županija

Ukupna vrijednost projekta bila je 4.073.249,52 eura, od čega bespovratnih isplaćenih 2.985.826,75 eura

Učitelji i učenici u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik

ARS MECHANICA za nove kompetencije projekt je koji je predložila Razvojna agencija Šibensko-kninske županije unutar kategorije Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Osim u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku, projekt se provodio i u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Započeo je u rujnu 2020. godine i završio krajem 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 4.073.249,52 eura, od čega bespovratnih isplaćenih 2.985.826,75 eura.

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, kao nositelj projekta i imenovani Regionalni centar kompetentnosti u podsektoru strojarstva, kroz projekt je provela unapređenje i modernizaciju programa strukovnog obrazovanja učenika i osposobljavanja odraslih polaznika uključujući i mentore kod poslodavaca te osnažila kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika.

image

Učitelji i učenici u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik

Projektom je i uspostavljena suradnja s ustanovama za strukovno obrazovanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, gospodarskim sektorom i visokim učilištima da bi se stvorili uvjeti za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja.

Osnovano je Gospodarsko-obrazovno vijeće kao savjetodavno tijelo, edukacija za preko 40 odgojno-obrazovnih radnika na području vođenja i upravljanja te vrednovanja i osiguranja kvalitete, uspostava suradnje sa sedam ustanova za strukovno obrazovanje u RH itd.

Nadalje, izrađeni su za obrazovanje odraslih standard zanimanja, standard kvalifikacija i strukovni kurikulum za dva nova zanimanja, izrađena su četiri izborna modula i uvedena u redovnu nastavu, izrađena su i uvedena tri neformalna programa za obrazovanje odraslih, modernizirani su programi za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, educirano je preko 200 osoba iz područja profesionalnog usmjeravanja i samozapošljavanja, provedeno testiranje 200 učenika na darovitost, osmišljen program za rad s darovitim učenicima, provedene radionice za profesionalno usmjeravanje i samozapošljavanje za učenike i nezaposlene osobe itd.

Osim nositelja projekta, Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, partneri su bili Šibensko-kninska županija, Srednja škola Metković, Tehnička škola Šibenik, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računalstva Zagreb, Impol TLM d.o.o., Ivanal d.o.o., Klima elektro Šupe, Electrolux d.o.o., ZM-Vikom d.o.o, Capax d.o.o., Gambi d.o.o. i Auto centar Šibenik d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23