NEZAUSTAVLJIV RAZVOJ GRADA

Prelog - grad s najvećom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj

Komunalno uređenje, odvajanje otpada, širenje gospodarskih zona, a u posljednje vrijeme i okretanje turizmu, projekti su na koje su ponosni u gradu

Festival balona postao je pravi brand Preloga. Ove je godine na festival stiglo preko 40.000 ljudi

Čime se može pohvaliti mjesto koje na približno osam tisuća stanovnika ima više od pet tisuća zaposlenih i koje na dan 30. lipnja 2024. godine na Zavodu za zapošljavanje ima prijavljene samo 82 osobe? Za mnoge gradove i općine već bi ovaj podatak bio dovoljan, a Prelog zaista nudi i skriva još puno toga. Za rast Preloga itekako je zaslužna aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ljubomirom Kolarekom.

Obilaznica pri samom kraju

“Mi smo možda i previše samozatajni. O Prelogu se rijetko priča, ali kada nađemo svoje mjesto u medijima, tada su to zaista konkretne situacije u kojima itekako možemo biti primjer drugima. Komunalno uređenje, odvajanje otpada s našim Gradskim komunalnim poduzećem Pre-kom na čelu, stalno širenje gospodarskih zona, a u posljednje vrijeme i okretanje turizmu i turističkoj ponudi samo su neki od elemenata na koje smo ponosni. Što se ovoga posljednjeg tiče, Festival balona u našoj Marini Prelog okupio je više od četrdeset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, a fotografije nastale u tih nekoliko dana ispunile su sve društvene mreže”, ponosan je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Gospodarske zone u Prelogu šire se te će i ove godine svoja vrata otvoriti nekoliko tvrtki. Uz nastavak velike pomoći gospodarstvu kao lokomotivi razvoja, Prelog se polako okreće svojoj Marini Prelog i turističkoj ponudi. Početkom godine Turistička zajednica grada Preloga prijavila je nekoliko projekata na javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte iz Fonda za udružene turističke zajednice te na javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. Festival balona na vrući zrak, jedan od projekata, Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent financira s 37.200 eura, a isti će Fond u projekt Sportovi na vodi Grada Preloga uložiti 9305 eura. Fond za udružene turističke zajednice dodijelio je, pak, Turističkoj zajednici Preloga i supotpisnicama sporazumnog udruživanja (općine Sveta Marija, Donja Dubrava i Donji Vidovec) za projekt Razvoj outdoor turističke ponude na području “Dravskog blaga” Faza I. ukupno 15.625 eura.

Uređenje samog Preloga velik je izazov za gradonačelnika Kolareka i njegove suradnike. Obilaznica je pri samom kraju te će se njezinom gradnjom osigurati uvjeti za daljnje uređenje grada, a nakon dugo godina čekanja počinje i uređenje gradskog parka u južnom dijelu Preloga za što je ove godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Prelogu odobreno 350.000 eura.

Grad svijetle budućnosti

Grad je ove godine primio i dva vrijedna priznanja. U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja primio je titulu Zeleni grad - prijatelj i partner Velebitske degenije. Također, Prelog je proglašen gradom liderom u činjenju dobrih djela za 2024. i tu nagradu je primio gradonačelnik Ljubomir Kolarek 23. svibnja u sklopu savjetovanja o lokalnoj samoupravi.

“Gospodarski, infrastrukturni i turistički razvoj grada je nezaustavljiv. Sve pretpostavke napretka su postignute kvalitetnim projektima koje priprema i realizira naša gradska uprava te jakom političkom voljom da i dalje naš Prelog bude primjer drugima kako se stvaraju uvjeti za bolji život svih naših građana. Prelog je grad u kojem je lijepo živjeti, gdje uređene okućnice naših sumještana govore o tome da su vrijedan i radišan narod koji voli grad u kojem žive, rade i podižu svoje obitelji. Prelog je grad u kojem mlade čeka posao i mjesto za njihov budući dom. Prelog je grad svijetle budućnosti”, zaključio je gradonačelnik Kolarek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:39