PODIZANJE KVALITETE OBRAZOVANJA

Međimurska županije: Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

Ukupna vrijednost projekta bila je 3,476.216 eura, u potpunosti bespovratna

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec projekt je koji je prijavila javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA-e u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Provodili su ga od ožujka 2020. do prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 3,476.216 eura, u potpunosti bespovratna.

Tehnička škola Čakovec u suradnji s partnerima iz Varaždina, Oroslavja, Krapine i Daruvara ostvarila je snažan utjecaj podizanjem kvalitete strukovnog obrazovanja i jačim povezivanjem s gospodarstvom, znanstvenim organizacijama i međunarodnim razvojnim centrima.

image

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

Učenici sada koriste devet suvremeno opremljenih praktikuma, što im omogućuje stjecanje vrhunskih majstorskih vještina ili pripremu za daljnje obrazovanje. RCK TŠČ SJEVER omogućuje simulaciju cjelovitog automatiziranog proizvodnog procesa s kompleksnim mogućnostima projektiranja tijekom praktične školske nastave i interdisciplinarnu interakciju komponenti i modula strojarstva, elektronike i računalstva u mehatroničkim sustavima.

Programi usavršavanja za odrasle također su usklađeni s potrebama tržišta rada koje Centar nudi.

Kroz dva organizirana strojarska HUB-a projekt je postao središte za testiranje razvojnih rješenja, mjesto suradnje poduzetnika, učenika i znanstvenika, potičući razvoj inovativnih ideja iz područja strojarstva.

image

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

U okviru projekta razvio se standard kvalifikacija - cjeloviti specijalist (tehnolog) strojarstva te strukovni kurikulum razine V za cjelovitu kvalifikaciju - specijalist (tehnolog) strojarstva. Standard kvalifikacija omogućava nastavak obrazovanja učenicima koji su završili srednjoškolsko obrazovanje u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju. Profesori i mentori poslodavaca educirani su za rad s modernom tehnologijom u praktikumima te su povezani sa sličnim školama i centrima u području strojarstva diljem Europe.

image

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

Nositelj projekta bila je Tehnička škola Čakovec (TŠČ), a partneri Međimurska županija, Strojarska i prometna škola (SiPŠ) Varaždin, Graditeljska škola Čakovec (GŠČ), Srednja škola Oroslavje (SŠO), Srednja škola Krapina (SŠK), Tehnička škola Daruvar (TŠD), Sveučilište Sjever, Sobočan d.o.o. i POU Algebra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22