ZNAČAJAN POMAK

Krapinsko-zagorska županija i Savinjska regija u projektu zajedničkog protokola prekogranične suradnje CRO-SI-SAFE tima

Ukupna mu je vrijednost bila 726.149 eura, od čega bespovratnih 617.227 eura, a vlastitih 108.922 eura

CRO-SI-SAFE projekt

Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije - CRO-SI-SAFE projekt - predložila je Zagorska razvojna agencija unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Ukupna mu je vrijednost bila 726.149 eura, od čega bespovratnih 617.227 eura, a vlastitih 108.922 eura.

Katastrofe uzrokovane utjecajem klimatskih promjena sve češće i više utječu na svakodnevni život građana, a često se u prvim trenucima katastrofe ne zna pravilno i pravovremeno reagirati. Hitne stručne službe su spremne, reagiraju brzo i u skladu s protokolima, ali svaka na svojoj strani granice.

image

CRO-SI-SAFE projekt

Projektom se zato unaprijedilo prekogranično partnerstvo hitnih spasilačkih službi uspostavom zajedničkog protokola prekogranične suradnje CRO-SI-SAFE tima, a u cilju unapređenja sustava civilne zaštite te povećanja otpornosti na nepogode i nesreće na području Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije. CRO-SI-SAFE tim je uspostavljen potpisivanjem memoranduma o suradnji dionika, a čine ga članovi i djelatnici hitnih službi s obje strane granice.

Tijekom projekta provedene su prekogranične vježbe u slučaju masovnih nesreća, pri čemu je posebice unaprijeđena prekogranična suradnja svih žurnih službi s hrvatske i slovenske strane. S druge strane, šira javnost (od djece u vrtićima i školske djece do odraslih osoba) educirana je o pravilnoj akciji u slučaju masovnih nesreća kroz web stranicu (www.cro-si-safe.eu), letke, vrtićke olimpijade, javne demonstracije...

image

CRO-SI-SAFE projekt

image

CRO-SI-SAFE projekt

Održana su tri pub kviza s ciljem aktivacije dionika, zatim organizacija pilotne provedbe protokola za masovne nesreće, nabava opreme za intervencije, organizacija 16 edukacija za 239 dionika CRO-SI-SAFE tima, organizacija četiri studijske ture, provedba pet vrtićkih olimpijada za ukupno 264 djece, organizacija tečajeva prve pomoći za više razrede u osnovnim školama za ukupno 46 učenika itd. Projekt se provodio od lipnja 2022. godine do kraja svibnja 2023. godine.

Nositelj projekta bila je Zagorska razvojna agencija, a partneri Krapinsko-zagorska županija, Razvojna agencija Sotla i Općina Rogatec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:24