OTVORENOST PREMA PROJEKTIMA

Klis projektima diže kvalitetu života

Općina je naručila idejno urbanističko rješenje za izmještanje i formiranje novog centra općine u novoj zoni (Klis Brdo). Plan je sagraditi cijelo novo naselje

Donesen je novi Prostorni plan općine Klis uz očuvanje zelene zone

Općina Klis prepoznata je kao uspješna jedinica lokalne samouprave koja ustrajno radi na samovrednovanju i istraživanju novih smjerova razvoja. Načelnik Jakov Vetma dulje od desetljeća provodi politiku otvorenosti prema europskim projektima i razvijanju novih načina valorizacije kulturne i prirodne baštine, naglašavajući očuvanje cjelovitosti i identiteta.

Izgradnja pristupne ceste

U jeku globalizacijskih trendova izazovno je u manjim sredinama očuvati jedinstvenost i kvalitetu življenja, a posebno onima u blizini velikih gradova. Na te izazove Općina Klis uspješno odgovara na više načina.

“U fokusu su infrastrukturni projekti s ciljem poboljšanja kvalitete života, očuvanja ekološke sigurnosti područja, ali i poticanja gospodarskog rasta. Općina Klis dala je izraditi idejno urbanističko rješenje za izmještanje i formiranje novog centra općine u novoj zoni (Klis Brdo). Na komunalno opremljenom terenu plan je sagraditi novo naselje s osnovnom školom, sportskom dvoranom, zgradom općine, parkom i šetalištem. Realizacijom ovog projekta Klis bi dobio novo ruho: turističko središte s adekvatnom prometnom infrastrukturom, sve s ciljem podizanja kvalitete življenja”, kaže načelnik Jakov Vetma.

U sklopu velikog infrastrukturnog projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Split-Solin u tijeku su radovi na području općine. Projekt izgradnje pristupne ceste do sjevernog ulaza tunela kroz Kozjak, koji će omogućiti bolju povezanost ovog područja, trenutno je u punom zamahu. Završeni su i radovi na vodoopskrbnom sustavu Vučevica, kojim je 76 objekata ostvarilo priključak. Zbog svoje zgodne geografske pozicije Klis postaje domaćin i nekim projektima od državne važnosti. Prateći klimatske izazove te opasnosti koje donose, otvoren je Vatrogasni centar u Vučevici, najsuvremeniji centar za obuku vatrogasaca.

Povećanje transparentnosti

Projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u općini Klis prijavljen je na prvi Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja te je uspješno prošao fazu dodjele bespovratnih sredstava. Ugovoren je i projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića u Prugovu. Njegovanje ranjivih skupina osobito je prepoznato kroz planirane i provedene projekte, ali i dugogodišnja financiranja iz lokalnog proračuna. Četvrta faza projekta Zaželi upravo je u tijeku, provodi se mjera roditelj odgojitelj, a Općina uspješno nastavlja dobru praksu ulaganja u životni standard i stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. I ove godine osigurala su se sredstva za kupovinu radnih bilježnica i materijala za učenike osnovnih škola. Isplaćivale su se i naknade za novorođenčad, a iznos stipendije povećan je za 40%.

Kako bi pojednostavili i ubrzali svoje poslovanje u Klisu uvode inovativna digitalna rješenja pa stanovnici općine danas brojne administrativne poslove mogu obaviti u samo nekoliko klikova. Osim olakšavanja poslovanja i povećanja transparentnosti, takve poslovne prakse promiču vrijednosti ekološki prihvatljivog življenja. Na tragu takvih nastojanja, ugovoren je i novi Prostorni plan općine Klis. Njime će se propisati rigorozni uvjeti gradnje na području općine uz očuvanje kliškog polja kao zelene zone. Ugovorena je i izrada Strategije zelene urbane obnove - strateška podloga koja se odnosi na ostvarivanje ciljeva razvoja zelene infrastrukture, a u primjeni je i Strategija pametnog razvoja općine Klis.

Načelnik Jakov Vetma dosadašnji rad ovako rezimira: “12 godina rada sa suradnicima u odnosu na povijest Klisa tek je mali dio važnog povijesnog vremena. Težina rada je u tome što treba imati jasnu viziju i raditi ustrajno na njezinoj realizaciji bez obzira na sve prepreke. Svakim izborima dobili smo sve veću podršku, što znači da smo osluškivali potrebe naših mještana i ono što njima treba. Parafrazirat ću velikog Luku Paljetka i reći: ‘Ja sam Klisu stanovnik, a on je meni sve.’”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:35