INOVATIVNA RJEŠENJA

Jastrebarsko - grad velikih prilika

Uz to što radi na razvoju gospodarstva i novim prilikama za investitore, Jastrebarsko radi na održivom razvoju i kvaliteti života stanovnika

Grad koji ponosno nosi titulu europskog grada budućnosti

Grad Jastrebarsko posljednjih se godina ubrzano, ali kvalitetno razvija, pružajući nove prilike investitorima i razvoju gospodarstva, no čuvajući visoku kvalitetu života s naglaskom na očuvanje prirode koja ga okružuje. Smješten podno padina Plešivice, koja je danas najmanja, ali najperspektivnija vinska regija u Hrvatskoj, Grad Jastrebarsko s ponosom nosi titulu Europskog grada budućnosti, koju dodjeljuje Financial Times, kao i status grada s certifikatom povoljnog poslovnog okruženja, Business Friendly Certificate.

To je zaslužio ponajprije inovativnim pristupom razvoju, a danas se ubraja u gradove koji su u protekloj godini povukli najviše novca iz fondova EU. Europskim sredstvima Grad Jastrebarsko ulaže u unapređenje komunalne infrastrukture, obnavlja najvredniji kulturni biser, dvorac Erdödy, te Gradski muzej, a najnoviji odobreni projekt više je od četiri milijuna eura vrijedno ulaganje u vodoopskrbu nakon što je prošle godine završio projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko od 22,5 milijuna eura.

Uređenje prometnica i infrastrukture

Inovativnim rješenjima podiže se kvaliteta života. Lani je proveden projekt zamjene cjelokupnog sustava javne rasvjete novom energetski učinkovitom rasvjetom, a sve je financirano energetskim uštedama. Novi sustav ne uključuje samo kvalitetniju, ekološki prihvatljiviju i održivu rasvjetu, već i moderna i pametna rješenja koja pospješuju sigurnost svih sudionika prometa, mjereći gustoću prometa i upravljajući razinom rasvjete.

Velik je naglasak na održivom razvoju, ulaganjima poput već spomenutog pročistača otpadnih voda, ugradnjom sustava praćenja kvalitete zraka i uređenjem perivoja dvorca Erdödy, zelenog srca grada.Osim u gradu, brojnim se ulaganjima podiže kvaliteta života u gradskim naseljima, uređenjem prometnica i infrastrukture, ulaganjem u vatrogastvo, kulturu, obrazovanje i sveobuhvatan život stanovnika.

image

Inovativna rješenja za veću kvalitetu života

Jedna od najvećih gospodarskih zona

Kontinuiranom brigom o djeci i mladima podiže se kvaliteta obrazovanja, a inovativnim pristupom otvaraju se nove mogućnosti. Jastrebarsko se može pohvaliti jedinstvenim projektom obrazovanja tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko, koji je u potpunosti prilagođen potrebama lokalnog tržišta rada, omogućujući mladima priliku da u svome gradu nađu radno mjesto.

Jastrebarsko je jedan od prvih gradova koji su, usklađivanjem s plaćama u školstvu, uvećali plaće svim djelatnicima dječjeg vrtića, pokazujući tako brigu o najmlađima. U najavi je projekt gradnje dječjeg vrtića, za što je također osigurano sufinanciranje sredstvima Europske unije.

Zbog netaknute prirode, tradicije i kvalitete vinarstva i jedinstvenih manifestacija, Jastrebarsko bilježi i velik pozitivan trend u razvoju turizma, privlačeći posjetitelje koji cijene izvornost i kvalitetu. Ovdje je i restoran obitelji Korak, okrunjen Michelinovom zvjezdicom, što daje dodatnu vrijednost i pokazuje željeni smjer razvoja ovoga kraja.

Sve to prepoznaju investitori koji Jastrebarsko biraju za grad u kojem će graditi svoju poslovnu djelatnost. Jaskanska gospodarska zona jedna je od najvećih u Hrvatskoj, a u najavi su investicije koje će promijeniti gospodarsku sliku grada.

Planovi za daljnji razvoj su veliki. Počeo je proces kvalitetne stanogradnje, koja će omogućiti dolazak novih stanovnika koji žele miran život u prirodi, no u blizini svih važnih prometnica i sadržaja. U planu je i uređenje glavnog gradskog trga, uvođenje modernog sustava javnog gradskog prijevoza i novi ciklus uređenja prometnica koji počinje već ove jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 13:14