Izbor najtočnijih

Najbolji domaći prognostičari su InterCapital, Erste i Addiko banka

Focus Economics procjenjuje točnost prognoza 350 institucija i više od 1000 ekonomskih stručnjaka
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Najtočnije ekonomske prognoze u protekle dvije godine imale su dvije britanske kuće, The Economist Intelligence Unit i Oxford Economics. One su dobitnice nagrade za najbolje prognoze u 2019. godini koju dodjeljuje FocusEconomics, jedna od vodećih kompanija u svijetu koje se bave ekonomskim analizama i prognozama jer su u najvećem broju ekonomskih varijabli imale najtočnije prognoze.


Focus Economics procjenjuje točnost prognoza 350 institucija i više od tisuću ekonomskih stručnjaka iz banaka i financijskih kuće koje joj dostavljaju prognoze, a razmatraju se posljednje dvije godine. Među najbolje prognostičare uvrštene su i druge vodeće svjetske banke i tvrtke koje se bave ekonomskim istraživanjem kao što su Capital Economics, Citigroup Global Markets, Euromonitor International, Fitch Solutions, HSBC i JPMorgan.

Na listi uspješnih prognostičara našle su se i neke domaće institucije, odnosno njihovi ekonomski stručnjaci. Kada se zbroje sve kategorije, najbolje prognoze za Hrvatsku imali su InterCapital Securities, Bečki institut za međunarodne ekonomske studije i Erste banka. Za zemlje regije, Sloveniju, BiH i Srbiju najboljim se pokazao ekonomski tim Addiko banke u kojem se Hrvoje Stojić i Marija Van Hemert.


- Vesele nas međunarodne nagrade za preciznost prognoza na tržištima Jugoistočne Europe u kontinuitetu od 2014., što potvrđuje reputaciju jednog od najpouzdanijih ekonomskih prognostičara u Jugoistočnoj Europi. Najvažnije je ipak da smo klijentima, insitucijama te široj javnosti osigurali dodanu vrijednost i kvlitetne poglede u ekonomsku budućnost koja im koristi pri postavljanju strategije, operativnom poslovanju i individualnim fiancijskim odlukama - izjavio je Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko Grupe. (mk)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:42