Lista Managera

Najbogatiji Slovenac prodao je biznis Kini, a najbrže rastući trguje štetnim plinovima

Najbogatiji Slovenci, Iza i Samo Login, navodi Manager, 'teški' su 689 milijuna eura
Iza i Samo Login
 Screenshot YouTube

Bračni par Iza i Samo Login koji su svoj biznis s videoigricama prodali Kinezima za milijardu dolara, i ove godine predvode listu najbogatijih Slovenaca kako ju je skrojila revija Manager portala i dnevnog lista Finance.

Iza i Samo Login prema procjeni Managera 'teški' su 689 milijuna eura, a drugi na spomenutoj listi, s upola manjim procijenjenim imetkom, su Sandi Češko i njegova djevojka Livija Dolanc, osnivači jedne od vodećih europskih tvrtki za televizijsku i internetsku prodaju Studio Moderna.

Treći na listi najbogatijih Slovenaca, s procijenjenim kapitalom od 210 milijuna eura, je Marko Pistotnik koji je također dobro unovčio svoje vlasništvo u tvrtki Outfit7 koju su Iza i Samo Login prodali Kinezima. Kvintet najbogatijih Slovenaca zatvaraju obitelj Lah i Joc Pečečnik.

Bogatstvo Joca Pečečnika, vlasnika lanca kasina Interblock, Manager procjenjuje na 155 milijuna eura, a vrijednost kompanija koje se bave energetski održivom gradnjom u vlasništvu obitelji Lah procijenjena je na 169 milijuna eura.

Među deset najbogatijih Slovenaca u ovome izboru su i Igor Akrapovič, vlasnik istoimenog brenda za ispušne sustave u autoindustriji, Tatjana i Albin Doberšek, vlasnici tvrtke za izgradnju tvornica u energetici i metalurgiji, Damian Merlak, poduzetnik u svijetu kriptovaluta, Franc Frelih, vlasnik više tvrtki za proizvodnju i reciklažu plastike te vlasnici poznatog modnog brenda Lisca, Dari i Vesna Južna čiji imetak Manager procjenjuje na 111 milijuna eura.

Među deset najbogatijih Slovenaca najveći pomak u vrijednosti imovine gledano kroz postotke povećanja bogatstva, napravio je Franc Frelih, koji je povećao imetak 20 posto u odnosu na lanjske podatke. Najviše su 'osiromašili' Tatjana i Albin Doberšek, za tridesetak posto.

U padu je, navodi Manager, i imetak Sandija Češka i Livije Dolanc, za 11 posto, s tim da, podsjeća list, Češko nije objavio iznos transakcije u kojoj je prodao 55 posto vlasništva u Studiju Moderna investicijskim fondovima, mahom iz SAD-a.

Kao najvećeg dobitnika na listi najbogatijih Slovenaca Manager izdvaja Boštjana Bandelja, osnivača Belektrona, brzorastuće tvrtke za trgovinu emisijskim jedinicama ispuštanja štetnih plinova u atmosferu. Bandelj je, navodi list, u godinu dana povećao vrijednost svog imetka s 60 milijuna na 98 milijuna i 800 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58