Maraska mijenja vlasnika

Mirko Grbešić u pregovorima o prodaji zadarske Maraske, zainteresiranih kupaca je više

- Možemo samo reći da smo u završnoj fazi razgovora - kažu nam u Mepas grupi
Stipe Bevanda
 Luka Gerlanc / CROPIX / CROPIX

U Mepas grupi vlasnika Mirka Grbešića danas su nam potvrdili kako s potencijalnim kupcima pregovaraju o prodaji zadarske tvornice alkoholnih i bezalkoholnih pića Maraska.

- Možemo samo reći da smo u završnoj fazi razgovora. Vlasnici dionica Maraske, Saponia iz Osijeka, koja u vlasništvu drži 52,9 posto dionica i Koestlin koji u vlasništvu drži 45,35 posto dionica Maraske, započeli su pregovore o prodaji tih dionica sa zainteresiranim potencijalnim kupcem. Pregovori još nisu zaključeni ali je izvjesno očekivati da će se okončati sa sklapanjem kupoprodajnog ugovora – kažu nam u Mepas grupi u čijem su vlasništvu, uz Marasku, Saponiju i Koestlin, i splitski Brodomerkur te Kandit iz Osijeka.

Komentirajući medijske napise kako Mepas ide u prodaju Maraske zbog gubljenja tržišta zadarske tvornice u prošloj i pretprošloj godini, u Mepas grupi ističu kako poslovni rezultati Maraske ničim ne potvrđuju spomenute ocjene.

- Maraska u zadnje dvije godine ima ogroman rast tržišnog udjela u kategoriji jakih alkoholnih pića od 11 posto i rast u kategoriji sokova od sedam posto. Na poziciji sirupa smo zadržali lidersku poziciju – ističu u Mepas grupi. Dodaju kako je Maraskin Gin Rebel u kratkom periodu ušao među top pet premium ginova u Hrvatskoj.

- Svi ovi rezultati govore da je Maraska na dobrom putu i da ima veliki potencijal za daljni rast i razvoj neovisno o vlasničkoj strukturi – navode u kompaniji Mirka Grbešića s sjedištem u Širokom Brijegu u BiH.

Najava prodaja Maraske stiže nakon niza vlasničkih preuzimanja i dogovora o zajedničkoj proizvodnji između domaćih tvrtki na pripadajućem tržištu.
- Načelno smo spremni razmotriti i druge slične prilike za daljnju konsolidaciju i širenje ponude prvenstveno jakih alkoholnih pića – poručili su nam iz Badela 1862 na pitanje jesu li zainteresirani za preuzimanje zadarske Maraske.

U posljednjih godina dana Badel 1862 je kroz vlasničko preslagivanje unutar kompanije preuzeo bivšu sisačku Segesticu, kroz dogovor s Dalmacijavinom stavio je pod kontrolu portfelj alkoholnih pića splitske tvornice a ušao je i u strateško partnerstvo s šibenskim Vinoplodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:12