COVID score

Mijenja se način procjene ugroženosti poslovanja: 'Model treba korigirati'

Njihov sustav ocjenjuje devet elemenata rizika koji mogu utjecati na likvidnost poduzetnika
Djelatnica trgovine
 Joško Šupić / CROPIX

Za tvrtke koje apliciraju za potporu Vlade i kreditiranje manjka likvidnosti uslijed korona krize mijenja se način izračuna ocjene pogođenosti, nazvana COVID score. Kako je u ponedjeljak objavila Fina, koja ga izračunava, uveli su novu verziju metodologije i ona će se primjenjivati za sve zahtjeve koji se predaju od 1. lipnja.

Na Fininim internetskim stranicama stoji kako je metodologija unaprijeđena u cilju boljeg usklađivanja procjene ugroženosti poslovanja zbog COVID-a s realnim situacijama i događanjima na tržištu. U odgovoru na naše pitanje dodaju da su „životne situacije" dovele do toga da "treba korigirati model, odnosno score kartice“.

Njihov sustav ocjenjuje devet elemenata rizika koji mogu utjecati na likvidnost poduzetnika (od kojih neki mogu biti eliminirajući, ako im je score -100), a za izračun se koriste podaci iz prijave tvrtki za Vladine gospodarske mjere, podaci iz Fininog informacijskog sustava, Porezne uprave, HZMO-a te HZZ-a. U unaprijeđenoj verziji došlo je do izmjena tzv. score kartica za kriterije koji su navedeni u nekim elementima i sada oni zbrojno ulaze u ukupan score. Maksimalno score može dosegnuti 700 bodova, minimlano -100.

Evo primjer promjene u metodologiji koji iznose i, očito, prilično je važan: mikro poduzetnik s padom zaposlenosti za 50 posto dosad je dobivao za to -100 bodova i ta ocjena je bila eliminirajuća, odnosno njegov ukupan score iznosio je -100 bodova, dok je opisna ocjena bila "negativno". Drugim riječima, nije zadovoljio kriterije.

Prema unaprijeđenoj metodologiji, isti poduzetnik s istim padom zaposlenosti će za to dobiti -15 bodova i ti bodovi sada ulaze u ukupan score. Ako je za ostale kartice dobio 400 bodova, a od toga se oduzme -15 bodova, njegov ukupan COVID score bit će 385 bodova ili, opisno, "potrebno", što znači da ima problem s likvidnošću, ali postoji srednji rizik u opravdanost zahtjeva.

Kako navode, mijenjaju se score kartice vezane uz pretežitu djelatnost, Finin rejting, blokirane subjekte, smanjenje broja zaposlenih, očekivani pad poslovnih prihoda u odnosu na isto razdoblje tijekom 2019. godine i projekcije likvidnosti. Eliminirajuće ocjene se dobivaju ako je poduzetnik na listi neisplatitelja plaća te na listi neplatitelja poreza. Takva je ocjena predviđena i za trgovačka društva u likvidaciji.

COVID score“ se dostavlja bankama, HBOR-u ili HAMAG-BICRO-u, kao orijentacija prilikom dodjele kredita, i to u dva oblika: uključujući eliminirajuće ocjene, te bez njih.

U udruzi Glas poduzetnika kažu nam kako će COVID score, među ostalim, odsad povlačiti više informacija iz sustava Porezne uprave. Katarina Babić, vlasnica KB Advisory Services i članica UGP-a, napominje pritom kako poduzetnici, ukoliko su imali dugove koje su naknadno platili, mogu zatražiti reizračun COVID scorea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:46