Prijedlog

'Manji PDV za frizere i fitness centre koristio bi državnom proračunu i radnicima'

U priopćenju udruge prenose se rezultati analize učinka smanjenja stope PDV-a na 13 posto za frizerske usluge i fitness
Ilustracija
 AFP

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) u utorak su poručili kako bi smanjenje PDV-a frizerima i fitness centrima, dugoročno donijelo korist za državni proračun i povećalo zaposlenost.

U priopćenju udruge prenose se rezultati analize učinka smanjenja stope PDV-a na 13 posto za frizerske usluge i fitness, koji pokazuju da bi to imalo višestruko pozitivan utjecaj na zapošljavanje i poslovanje, a bilo bi i dugoročno isplativo.

“Frizerstvo je jedna od rijetkih profesija koja je preživjela promjene koje je donio internet", kazao je Denis Vidović iz Odbora za beauty industriju UGP.

Frizerski saloni, uglavnom mali obrti, uspjeli su opstati i održati poslovanje, no sve ih je manje pa treba ozbiljnije pristupiti problemima frizerske struke s obzirom na njezin značaj u društvu, kaže Vidović.

Važno je olakšati opstanak frizerskog poslovanja zbog čega je i pokrenuta inicijativa za smanjenje PDV-a, kažu u UGP-u.

Kad bi se smanjila opća stopa PDV-a za frizerske usluge na 13 posto, bilo bi znatno više frizerskih salona u sustavu PDV-a i više zaposlenih u toj djelatnosti, ističu iz UGP-a navodeći da bi to dopridonijelo i smanjenju sive ekonomije.

Smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto za fitness centre potaklo bi i pomoglo očuvanju poslovanja i radnih mjesta, dodaju.

"Smanjivanjem PDV-a država bi poticala legalno poslovanje te bi na kraju imala veće prihode", kaže koordinatorica Odbora za sport i fitness Glasa poduzetnika Ivana Ožegović.

U prilog tome, kako navodi, govori slična praksa koja se primjenjuje kod ugostitelja koji su smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem strože fiskalne politike sve više punili državni proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:29