Skoro sve izvoze

Ziegler u Kutini otvorio tvornicu najmodernijih vatrogasnih vozila za svjetsko tržište

Cijeli svijet uvozi iz Kine gotovo sve, a mi specijalna vatrogasna vozila izvozimo u Kinu
Specijalno vatrogasno vozilo proizvedeno u Kutini za kupca iz Kine
 Mate Piškor / Hanza Media

KUTINA – Najmodernija i najsofisticiranija specijalna vatrogasna vozila na svijetu proizvode se u Hrvatskoj na dvije lokacije: od 2000. godine u Zagrebu, a ove godine u Kutini – u tvornicama vatrogasnih vozila i opreme Ziegler.

Kutinska tvornica, iako proizvodi specijalna vozila već gotovo pola godine, službeno je otvorena u petak, kada su se predstavili brojnim kupcima, ponajprije vatrogascima, iz cijeloga svijeta. Naime, Tvornica Ziegler, kako ističe direktor Tvornice Ziegler Zagreb Darijo Marinić, 95 posto svoje proizvodnje vatrogasnih vozila i specijalne vatrogasne opreme izvozi u zemlje Europske unije, ali i Azije i Afrike.

– Cijeli svijet uvozi iz Kine gotovo sve, a mi specijalna vatrogasna vozila izvozimo u Kinu. Proizvodni pogoni su puni, knjiga narudžbi također, o čemu svjedoči podatak da nove narudžbe možemo primiti tek za rujan iduće godine, kaže direktor Marinić. Pojašnjava kako Ziegler Tvornica u Zagrebu i Kutini ne proizvodi vatrogasna vozila u serijama, nego samo po narudžbi, za poznatog kupca i s poznatom namjerom.

– Proizvodimo vatrogasna vozila za kemijska postrojenja, za zračne luke, za vojsku. Ta su vozila i oprema plod naših stručnjaka, naših inženjera, većinu dijelova proizvodimo sami i štitimo ih patentima, ili ih kupujemo od domaćih dobavljača. Osigurali smo da ostale tvornice Ziegler grupe u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Indoneziji, upotrebljavaju elemente proizvedene u našim tvornicama u Hrvatskoj, ali i od naših kooperanata iz Hrvatske, ističe direktor Marinić.

Ziegler d.o.o. osnovan je 2000. godine u Zagrebu i dio je Ziegler Grupe. Od prosinca 2013. godine vlasnik Ziegler grupacije postaje CIMC (China International Marine Containers), snažna globalna korporacija specijalizirana za logistička i energetska rješenja. Tvornice Ziegler Zagreb i Kutina svoje proizvode izvoze u Kinu, Njemačku, Nizozemsku, Tursku, Rumunjsku, Poljsku, Keniju, Pakistan, Vijetnam, Iran, Izrael itd.

Kod osnutka Zigler d.o.o. Zagreb je zapošljavala 32 radnika i godišnje je proizvodila tridesetak vozila, danas zapošljava u Zagrebu i Kutini 260 radnika i prosječno godišnje proizvede oko 200 specijalnih vatrogasnih vozila. Trenutno je u Kutini u procesu proizvodnje dvadesetak vozila, u pravilu za internacionalna tržišta, te za domaće naručitelje, od kojih je jedan Zračna Luka Rijeka. U Kutini se osim vozila proizvode i komponente za cijelu Ziegler grupu: ALPAS paneli, Rolete, Z-kabine i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:27