Analiza Fine

Žene drže tek svaku petu tvrtku u Hrvatskoj: najviše poduzetnica je u Bjelovaru i Sisku

U vlasništvu žena lani je bilo samo 24.572, ili 21,9 posto svih tvrtki u Hrvatskoj
Marija Maja Čebulc, poduzetnica godine, Mirela Perković, menadžerica godine i Danijela Kasumović Maružin, socijalna poduzetnica godine
 Damjan Tadić / CROPIX

Žene u svijetu biznisa još ni izbliza nisu jednake muškarcima, pokazuje novo istraživanje Fine o ženama u vlasničkoj strukturi hrvatskih tvrtki.

Naime, od ukupno 112.084 poduzeća, koliko ih je lani bilo u Hrvatskoj, u vlasništvu žena bilo je njih samo 24.572, ili 21,9 posto, odnosno tek svaka peta tvrtka. Tu negativnu statistiku donekle 'popravlja' podatak o znatnom broju tvrtki u mješovitom, muško-ženskom vlasništvu: takvih je tvrtki u Hrvatskoj lani bilo 12.239, odnosno 10,9 posto, ili svaka deveta tvrtka.

S druge strane, u vlasništvu muškaraca lani je bilo 51,4 posto trgovačkih društava u Hrvatskoj. Znatan broj tvrtki, 7,2 posto, u vlasništvu je pravnih osoba, a za čak 3,2 posto tvrtki, odnosno za 3.622 trgovačkih društava, Fina na temelju raspoloživih izvora nije mogla utvrditi je li im vlasnik muškarac ili žena, ili se možda nalaze u mješovitom vlasništvu ili, pak, u vlasništvu druge pravne osobe.

Iako je svijet biznisa (i) u Hrvatskoj i dalje muški, udio žena osnivačica tvrtki posljednjih godina raste. Tako je udio žena među vlasnicima tvrtki u 2011. bilo 18 posto i taj je broj kontinuirano rastao do 2014., kada je dosegao 20,4 posto. U 2015. godini je, međutim, zabilježen pad udjela žena u ukupnom broju poduzetnika na 18,3 posto, a u 2016. i 2017. godini udio žena poduzetnica ponovno raste i doseže dosad najveću brojku od 21,9 posto, pokazuju Finini podaci.

Gledano po djelatnostima, žene poduzetnice prevladavaju u uslužnim djelatnostima, u kojima čine i veći dio poduzetnika, 56,8 posto. Velike udjele imaju i u sektorima obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Fini podaci otkrivaju i kakva je spolna struktura vlasnika tvrtki po županijama. Najveći udio žena poduzetnika u prošloj je godini imala Bjelovarsko-bilogorska županija, u kojoj je u vlasništvu žena bilo 24,4 posto tvrtki. Slijedi Sisačko-moslavačka županija, s udjelom žena u vlasništvu tvrtki od 24,1 posto. S druge strane, najmanji udio žena među vlasnicima tvrtki bio je u Virovitičko-podravskoj županiji, samo 18,2 posto.

"Društva u vlasništvu muškaraca zapošljavaju i višestruko više radnika, ostvaruju veće prihode i raspolažu većom imovinom, što je potvrda veće aktivnosti muške populacije u poduzetništvu", zaključuju u Fini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12