Neviđena potražnja

Zbog rasta prometa Amazon zaposlio 100.000 novih radnika, svi moraju raditi prekovremeno

Najtraženiji proizvodi su izbjeljivači, sapuni za pranje ruku, maramice te velike količine riže i mlijeka u prahu
Radnica u Amazonovom skladištu
 INA FASSBENDER / AFP

Budući da je pandemija koronavirusa zadržala ljude u kućama, očekivano je porastao promet internetskoj trgovini te je Amazon, kako bi mogao pratiti taj ubrzani ritam, u svojim skladištima, kao i na poziciji dostavljača, zaposlio čak 100.000 novih radnika. Usto, radnici te kompanije rade prekovremeno. Preciznije, kako piše BBC, prisiljeni su raditi prekovremeno, a tako će biti barem sljedeća dva tjedna.

- Primijetili smo značajan porast potražnje te je naša potreba za radnicima neviđena za ovo doba godina – priopćili su iz najveće online trgovine na svijetu i dodali da će zbog toga njihovi kupci možda morati nešto duže čekati na kupljene artikle. Najtraženiji proizvodi su izbjeljivači, sapuni za pranje ruku, maramice te velike količine riže i mlijeka u prahu.

Usto, poručili su i kako su ostali bez nekih popularnih brendova i proizvoda, pogotovo iz kategorije opreme za kućanstvo, misleći pritom na neke brendove WC papira i dezinfekcijskih maramica.

- Smatramo da je naša uloga služenja naših korisnika i zajednice u ovo teško doba postala ključnom i želimo omogućiti ljudima da imaju sve što im treba i to točno onda kada im treba. Stoga radimo danonoćno s našim partnerima kako bi mogli doći do svih naših artikala i zapošljavamo dodatnu radnu snagu kako bi im ih sve i dostavili – istaknuli su u Amazonu.

Osim samog zapošljavanja, kompanija je uložila i preko 350 milijuna dolara kako bi do kraja travnja radnici u skladištu i dostavljači imali višu satnicu. Stoga će svi na uobičajenih 15 dolara po satu dobiti i bonus od dva dolara u SAD-u, odnosno na redovnu satnicu od stotinjak kuna, dobit će dodatnih 13,5 kuna. Radnici u Ujedinjenom Kraljevstvu dobit će bonus od dvije funte, a oni u europskim zemljama imat će do eura veću satnicu od uobičajene, piše CNN.

Naglašavaju i kako se konzultiraju s medicinskim stručnjacima kako bi poštovali sve preporučene mjere opreza u prostorima kompanija, a uveli su i „socijalno udaljavanje na radnom mjestu“ te čiste prostore u puno većim mjerama nego inače.

Dodatno, u Amazonu se bore i s prodavačima koji putem te platforme pokušavaju zaraditi na širenju epidemije te su ranije ovog mjeseca povukli preko milijun proizvoda kojima su trgovci podigli cijene kao i one koji lažno oglašavaju učinkovitost u borbi protiv koronavirusa.

- Aktivno pratimo sve što se događa u našoj trgovini i uklanjamo ponude koje krše naša pravila – poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56