Uzlet

Zamah farmaceuta i drogerija: Pliva u tri smjene, Medici fali radnika, Saponiji alkohola

Medika bi rado zaposlila nove djelatnike zbog povećanja posla, ali nema ih na tržištu
Zgrada Plive
 Ronald Gorsic / CROPIX

Povećana potražnja za dezinfekcijskim pripravcima, lijekovima i medicinskom opremom uslijed širenja koronavirusa zasad je, od velikih hrvatskih tvrtki, samo u zagrebačkoj Plivi urodila uvođenjem treće smjene kako bi se podmirile sve narudžbe. No, kako smo utvrdili, još neke tvrtke iz spomenute branše morale su reorganizirati rad kako bi zadovoljile potrebe tržišta, ali i kako bi se nosile s nedostatkom raspoloživih radnika na tržištu.

Prema riječima predsjednika Uprave Medike Jasminka Hercega, naša najveća veledrogerija rado bi zaposlila nove djelatnike zbog povećanja posla otkako je proglašena epidemija koronavirusa ali, kaže, nema ih na tržištu. Herceg otkriva da im nedostaje farmaceutskih tehničara.

- Novina u našoj organizaciji posla otkako traje ova izvanredna situacija je da smo pomaknuli početak radnog vremena za dio službi za pet ujutro a kraj na 21 sat. Jedan dan smo ostali na poslu do 2.15 ujutro, takva je bila navala bolnica – navodi Herceg.

U osječkoj Saponiji zasad nisu uveli treću smjenu i zaposlili nove djelatnike jer, kako su nas izvijestili, raspolažu dovoljnim brojem radnika za naraslu proizvodnju.

- Slijedom povećanih potreba za dezinfekcijskim sredstvima, Saponia ima dostatne kapacitete za njihovu proizvodnju, kao I za proizvodnju sapuna te cijelog programa deterdženta i sredstava za čišćenje. Angažiranost kapaciteta za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, u ovom trenutku, ovisi o dobavljivosti alkohola kao osnovne sirovine za proizvodnju tih sredstava, s obzirom da je nabavljamo isključivo iz uvoza – doznajemo u Saponiji.

Zagrebački Labud uveo je dodatni rad subotom kako bi zadovoljio potražnju za njegovim proizvodima za higijenu i dezinfekciju.

- U proizvodnji smo prilagodili organizaciju i način rada novim okolnostima kako bismo s jedne strane maksimalno zaštitili naše radnike i osigurali njihovu sigurnost, a s druge bili u mogućnosti odgovoriti na pojačanu potražnju dijela našeg asortimana. Nismo povećavali broj zaposlenih jer za to nije bilo potrebe. Intenzivno radimo i na organizaciji nabave dodatnih količina sirovina - poručili su nam iz Labuda.

Dio trgovačkih centara potvrdio nam je kako su, uz konzerviranu hranu i trajne proizvode, upravo dezinfekcijski pripravci najtraženija roba kupaca. Spomenute robe, kažu trgovci, ima na zalihama dovoljno, ali na policama trgovina može doći do privremenih nestašica dok se police ne popune novim artiklima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46