'To nas vodi u bankrot'

Zakupci u trgovačkim centrima u nemilosti: 'Centri prazni, a od nas traže punu najamninu'

Uprave trgovačkih centara u Zagrebu potvrdili su nam da nisu smanjili najam
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Iako je Vlada kao oblik pomoći poduzetnicima u uvjetima izvanrednog stanja u zemlji obećala i smanjenje najma poslovnih prostora tamo gdje to može sama učiniti ili u suradnji s lokalnim vlastima, ta mjera zasad zaobilazi zakupce poslovnih prostora u zagrebačkim trgovačkim centrima.

Kako smo utvrdili u upravama trgovačkih centara u metropoli, zakupcima zasad nisu ponuđeni oprost, odgoda ili manja cijena zakupa zbog izvanrednih mjera Vlade u borbi protiv koronavirusa koje uključuju i preporuku građanima da ne idu na mjesta velikog okupljanja građana poput trgovačkih centara.

- U shopping centru nema nikoga već danima, osim u trgovinama prehrane, a oni inzistiraju s plaćanjem na vrijeme i u punom iznosu. To nas vodi u bankrot – požalio nam se dio zakupaca poslovnih prostora Avenue Malla.

Iz uprave Avenue Malla poručuju kako u ovom trenutku nitko ne zna kakav će utjecaj na poslovanje centra kao ni zakupaca imati daljnji razvoj situacije s koronavirusom.

- Ono što smo učinili, za sad, je to da smo zakupnicima omogućili smanjivanje radnog vremena poslovanja. Sva daljnja djelovanja ovise o tome kako će se situacija, koju pažljivo pratimo, razvijati u narednom periodu te ujedno o tome kakve će mjere donijeti Vlada Republike Hrvatske - poručili su nam iz Avenue Malla.

Iz uprave Arena Centra napominju da kao upravitelji dijele istu sudbinu s svojim partnerima, zakupcima Arena Centra i svojim podizvođačima i dobavljačima prema kojima imaju poslovne obveze.

- U stalnoj smo komunikaciji sa svim partnerima te prikupljamo i analiziramo sve informacije, podatke i zahtjeve koji nam dolaze. Razmatramo nekolicinu mjera, a odluke o istima ćemo donijeti u narednim danima – naveli su nam iz uprave Arena Centra.

Iz City Centra One, koji raspolaže trgovačkim centrima na istočnom i zapadnom ulazu u Zagreb, najavljuju razgovore s zakupcima zbog novonastale situacije.

- Razgovarati ćemo s našim zakupcima o svim izazovima i posljedicama koje ova situacija donese. U ovom trenutku svi smo okrenuti praćenju odredbi i mjera Vladinog Kriznog stožera te čekamo daljnje upute – kažu u City Centru One.

Na naše pitanje jesu li spremni u slučaju da Vlada naredi zatvaranje trgovačkih centara oprostiti cijeli ili dio iznosa dogovorenog zakupa svojim partnerima, u City Centru One kažu kako je preuranjeno razmišljati o takvom razvoju situacije.

- Naš cilj je svakako zadržati naše partnere i radna mjesta te intezivno radimo na modelima da u nadolazećem periodu olakšamo našim partnerima da prebrode ovo razdoblje – poručili su nam iz Supernove, koja upravlja nizom istoimenih trgovačkih centara diljem zemlje a u Zagrebu su posljednjih godina stavili u svoju ponudu i Centar Cvjetni, Branimir Centar (sada Branimir mingle mall) i Garden Mall u Dubravi.

Iz kruga menadžera koji upravljaju zagrebačkim trgovačkim centrima jučer su se mogle čuti neslužbene kritike na račun državnih i lokalnih vlasti koje se, kaže jedan od naših sugovornika, ni u jednom trenutku nisu obratile upravama trgovačkih centara s preporukama, savjetima ili ponuđenom pomoći.

- Ako se svi slažemo da su trgovački centri bitni za gospodarstvo I funkcioniranje naših gradova, gdje je pomoć za nas? Dio gradskih uprava obećalo je prolongiranje plaćanja komunalnih doprinosa tvrtkama. Super. A od nas zakupci traže da im oprostimo zakup. Kako preživjeti u takvoj situaciji? Možda će jedino rješenje biti stečaj – kazao nam je jedan od naših sugovornika iz poslovne zajednice koja upravlja trgovačkim centrima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je pomoć poduzetnicima u metropoli pogođenima proglašenjem izvanrednog stanja u zemlji smanjenjem komunalne naknade za 30 posto i oprostom najamnine onima koji rade u gradskom poslovnom prostoru.

Nijedan zagrebački trgovački centar, ne računajući IKEA-u, Emmezetu i Lesninu, zasad nije smanjio svoje radno vrijeme, ali u svima ima trgovina koje su skratile radno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31