Pomoć zajednici

Zajedno u teškim vremenima: Kompanije diljem zemlje ukupno donirale gotovo 80 mil. kuna

Atlantic Grupa, Aris, PBZ, Podravka, Zagrebačka banka, Ina, HEP, Hrvatski Telekom, Fortenova Grupa, A1 Hrvatska – samo su neke od vodećih kompanija koje su donacijama odlučile pomoći Gradu Zagrebu, ali i zdravstvenom sustavu Lijepe naše
Ilustracija
 Hanza Media / CROPIX

Da u najtežim trenutcima Hrvatska ima 'veliko srce' još se jednom pokazalo i u ovoj krizi. Kako bi podržali rad medicinskog osoblja, vatrogasaca, volontera i svih onih koji su se zbog koronavirusa i potresa u metropoli našli na prvoj crti obrane, neke od najvećih kompanija u zemlji odlučile su dio svojih sredstava donirati u humanitarne svrhe. Atlantic Grupa, Adris, PBZ, Podravka, Zagrebačka banka, Ina, HEP, Hrvatski Telekom, Fortenova Grupa, A1 Hrvatska – samo su neke od kompanija koje su donacijama odlučile pomoći Gradu Zagrebu, ali i zdravstvenom sustavu Lijepe naše. Tako su u svojoj borbi za boljitak i brži oporavak Hrvatske, tvrtke koje smo izdvojili, zajedno prikupile čak 76.363.500 kuna.

Atlantic Grupa - donirala 15 milijuna kuna

Atlantic Grupa je donirala 3.700.000 EUR (28.000.000 kn) za borbu protiv COVID 19 u šest država regije, a u Hrvatskoj je donirano 15 milijuna kuna. Od tog iznosa Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević dobila je 7.500.000 kn, KBC Split 1.000.000 kn, KBC Osijek 1.000.000 kn, KBC Rijeka 1.000.000 kn i KBC Zagreb 1.000.000 kn. Naručeno je i 10 respiratora Hamilton namjenjenih Nacionalnom stožeru RH te 1.000.000 kn za čitav niz donacija u maskama, rukavicama i dezifinicijensima širom RH.

United Grupa – donirala 3 milijuna dolara (oko 20,9 milijuna kuna)

United Grupa, kao novi vlasnik teleoperatera Tele 2 u duhu solidarnosti borbe s pandemijom u sedam zemalja regije u kojima posluje uputila je medicinsku opremu, ali i novčana sredstva u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna dolara. Tako je za Hrvatsko zdravstvo naručeno opreme u vrijednosti od 500 tisuća dolara (oko 3,4 milijuna kuna) koja uključuje 5.600 kompleta testova za virus COVID-19, sedam respiratora, 150.000 maski, 280 toplomjera te 4.000 zaštitnih naočala.

HEP – donirao 5,2 milijuna kuna

Uz United grupu, veliki iznos u dobrotvorne svrhe uputili su radnici HEP-a u suradnji s menadžmentom. Odricanjem 500 kuna iz vlastitih prihoda, odnosno prikupljanjem ukupno 100 tisuća kuna u slučaju članova Uprave, zajedničkim snagama prikupili su 5,2 milijuna kuna. Prikupljena sredstva donirali su za pomoć u borbi protiv koronavirusa te sanaciji štete izazvane potresom u Zagrebu.

Adris Grupa – donirala 5 milijuna kuna

Svoju financijsku pomoć onim najpotrebitijima, Adris Grupa odlučila je pokazati kroz dva kruga donacija. Osim početnih tri milijuna kuna koje je Zaklada Adris donirala za nabavu respiratora za bolnice u Rijeci i Puli, Uprava Adrisa odlučila je donirati i dodatnih dva milijuna kuna za obnovu kulturnih spomenika oštećenih u potresu koji je pogodio hrvatsku metropolu.

PBZ banka – donirala 4,9 milijuna kuna

Nakon početne donacije od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", PBZ grupa odlučila se donirati dodatnih 3,5 milijuna kuna općim bolnicama u Zagrebu. Tim su činom, obuhvatili čak sedam bolnica, a za svaku su izdvojili po 500 tisuća kuna. Osim toga, PBZ banka Općoj bolnici Pula donirala je i dodatnih 400.000 kuna.

Fortenova Grupa – donirala 4 milijuna kuna

U odnosu na ranije navedene kompanije, Fortenova grupa, odlučila se na nešto drugačiji pristup. Financijsku pomoć od ukupno četiri milijuna kuna uputili su prema svim zemljama regije u kojima posluju. Uz to, donirali su pola milijuna jednokratnih zaštitnih maski ravnateljstvu civilne zaštite u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna.

Hrvatski Telekom – donirao 4 milijuna kuna

Što se tiče telekoma, najviše sredstava izdvojio je Hrvatski Telekom. Svoju donaciju od ukupno četiri milijuna kuna usmjerili su Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' koja je dobivena sredstva preraspodijelila prema vlastitim potrebama, a sve s ciljem pomoći u borbi protiv koronavirusa.

OTP banka – donirala 2,9 milijuna kuna

U dva kruga, OTP banaka ukupno je donirala 2,9 milijuna kuna u borbi protiv COVID-a, ali i obnovi Zagreba nakon potresa. Tako je banka u prvom krugu bolnicama diljem zemlje donirala 1,4 milijuna kuna čime su opće bolnice u Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Sisku i Puli dobile po 200 tisuća kuna. S druge pak strane, neposredno nakon potresa OTP banka uputila je dodatna sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna KBC-u Zagreb te KBC-u Sestara milosrdnica za sanaciju nastale štete.

JANAF – donirao 2 milijuna kuna

Putem brojnih pojedinačnih donacija bolnicama diljem zemlje, ali i uplatom na račune Vladinih akcija 'Zajedno za Zagreb' te 'Hrvatska protiv koronavirusa' tvrtka JANAF donirala je ukupno 2 milijuna kuna. Solidarnost su u ovim teškim vremenima pokazali i radnici doniravši svoje uskrsnice čime su na račune akcija uplatili više od 250 tisuća kuna.

INA – donirala 1,5 milijuna kuna

Svoju solidarnost u ovim teškim uvjetima pokaza je i Ina koja je zdravstvenim ustanova, udrugama i institucijama diljem Hrvatske donirala 1,5 milijuna kuna. Po 250.000 kuna tvrtka je donirala Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije, dok je Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna. Osim toga, kompanija je zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn za izgradnju i opremanje dječje hematologije i onkologije, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn za Odjel pedijatrije. Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD Selce, domove za beskućnike, korisnike pučkih kuhinja i domove za starije i nemoćne, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima. Kako bi pomogla u sanaciji štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb, INA je donirala 250.000 kn akciji 'Zajedno za Zagreb' te još 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Nexe Grupa – donirala 1,5 milijuna kuna

Regionalni proizvođač građevinskih materijala, Nexe Grupa donirala je 1,5 milijuna kuna za nabavu medicinske opreme nekolicini bolnica diljem regije. U najvećoj mjeri riječ je o respiratorima i ultrazvučnim uređajima, kao i ostaloj opremi i zaštitnim sredstvima. Što se tiče Hrvatske svoja sredstva usmjerili su Općoj županijskoj bolnici u Našicama, KBC-u Osijek te Crvenom križu, dok su Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima uputili financijska sredstva za izradu zaštitnih vizira.

A1 Hrvatska – donirali 1,5 milijuna kuna

Jedan od vodećih telekoma u Hrvatskoj, A1 Hrvatska, Kliničkoj bolnici Dubrava donirao je opremu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Riječ je o opremu nužnoj za brzu instalaciju i priključak najtežih pacijenata na terapiju kisikom.

IKEA – donirala 1,5 milijuna kuna

Švedski proizvođač namještaja koji posluje i u Hrvatskoj našem zdravstvenom sustavu uputio je donaciju u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Uz to, u partnerstvu s Crvenim križem i vladinim institucijama, IKEA je pacijentima i medicinskim stručnjacima donirala madrace, tekstilne proizvode, hranu kao i ostale potrebne proizvode.

Zagrebačka banka – donirala 1,3 milijuna kuna

Zagrebačka banka donirala je 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom. Tako su financijska sredstva od po 500.000 uputili Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, dok su prema Klinici za dječje bolesti u Zagrebu uputili iznos od 300.000 kuna.

Erste banka – donirala 1,3 milijuna kuna

Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Erste banka uputila je milijun kuna s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme. Donaciji zdravstvenom sustavu priključila se i kartična kuća Erste Card Club koja je na račun Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici uplatila sredstva od 300.000 kuna kao pomoć u sanaciji materijalne štete uzrokovane potresom.

Kaufland i Lidl – donirali milijun kuna

Za razliku od do sada navedenih kompanija, trgovački lanci Kaufland i Lidl odlučili su udružiti snage te su hrvatskim bolnicama donirali ukupno milijun kuna. Novčana pomoć od po 250.000 kuna, tako je otišla KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, dok je KBC-u Split, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, OB-u Varaždin te OB-u Pula uplaćeno po 100.000 kuna.

Podravka – donirala 900.000 kuna

Kako bi pomogli onima kojima je trenutno pomoć najpotrebnija, Uprava i potpredsjednici Grupe kao i ostatak menadžmenta kompanije odrekao se dio primanja te ih donirao u humanitarne svrhe. Tom su akcijom u kompaniji prikupili 900.000 kuna, a prikupljena sredstva usmjerili su bolnicama za nabavku prijeko potrebnih respiratora i druge nužne medicinske opreme.

RBA banka – donirala 525 tisuća kuna

Raiffeisen banka donirala je 525 tisuća kuna Klubu roditelja nedonoščadi PALČIĆI za nabavu medicinskih uređaja potrebnih za razvoj i život prijevremeno rođene djece. Tim se potezom banka odlučila uključiti i podržati projekt 'Vratimo Palčiće u Petrovu' koji će prijevremeno rođenoj djeci, upravo nabavom medicinskih uređaja i opremanjem posebnog dijela Petrove bolnice koji je teško stradao u potresu, pružiti snažan početak za njihov daljini razvoj.

Franck – donirao 300.000 kuna

Kako bi pomogli institucijama koje se brinu o onim najpotrebitijima, Franck je osigurao kavu, čaj te aparate za samoposluživanje u vrijednosti od 300.000 kuna. Tako je kompanija, u suradnji s Crvenim križem zdravstvenim djelatnicima, hitnim službama i volonterima diljem zemlje uputio svoje proizvode.

Dukat – donirao 225.000 kuna

Najveća domaća mljekara, Dukat građanima ugroženima epidemijom koronavirusa i građanima koji su pretrpjeli materijalne štete u potresu, donira je 30.000 litara mlijeka u vrijednosti 225.000 kuna, a proizvod će građanima biti raspoređen kroz tri uzastopna mjeseca.

Addiko banka – donirala 200.000 kuna

Addiko banka putem akcije 'Hrvatska protiv koronavirusa' uputila je 200.000 kuna KBC-u Osijek i KB-u Dubrava za kupnju nužnih medicinskih uređaja te zaštitne opreme.

Plinacro – donirali 113.500 kuna

Zajedničkim snagama predsjednika Uprave Ivice Arara i zaposlenika, Plinacro je na račun akcija 'Zajedno za Zagreb' i 'Hrvatska protiv koronavirusa' uplatio ukupno 113.500 kuna. Od ukupnog iznosa 52.700 kuna otišlo je za akciju 'Zajedno za Zagreb', dok su iz kompanije na račun druge akciju uplatili iznos od 60.350 kuna.

Pevex – donirao 100.000 kuna

Prvi domaći trgovački lanac, Pevex donirao je građevinski materijal u vrijednosti od 100.000 kuna u svrhu hitne preventivne sanacije krovišta na zgradama oštećenim u potresu.

Mirovinci - donirali 500.000 kuna

Društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinsko osiguravajuće društvo donirali su Kliničkom bolničkom centru Zagreb 500 tisuća kuna za sanaciju posljedica razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Donacija je namijenjena primarno obnovi Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:55