Beyond Seen Screen

'Zajam ćemo iskoristiti za razvoj umjetne inteligencije koja će poboljšati našu platformu'

Startup je sa ZICER-om ugovorio konvertibilni zajam od 200.000 kuna
Miroslav Zarić, startup Beyond Seen Screen
 Dragan Matić / CROPIX

Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) dodijelili su prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova trima domaćim visokotehnološkim startupima, a do kraja ove godine dodijelit će još najmanje 700.000 kuna. Riječ je o novom modelu financijske podrške tvrtkama koje su na svojim počecima, a svoje projekte razvijaju pod okriljem ZICER-a. Ugovori su potpisani na dvije godine, a tek ako startupi ne uspiju vratiti dobiveni zajam, on će se konvertirati u vlasničke udjele Zicera u tim kompanijama.

- Mi vam želimo pružiti više informacija i sadržaja o onome što gledate na televiziji - objasnio je kratko Miroslav Zarić, suosnivač jednog od podržanih startupa Beyond Seen Screen, kad smo ga upitali što zapravo radi njihova platforma za skeniranje videosadržaja ExRey.

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja gledateljima videosadržaja omogućava da, nakon što sa svojim pametnim telefonom skeniraju ekran, saznaju više o onome što gledaju i dobiju priliku proširiti svoje iskustvo.

- Danas moraš na nekoj internetskoj tražilici tražiti dalje informacije, a s našom aplikacijom do njih bi došli samo s jednim skenom - priča Zarić.

Recimo, skeniranje prijenosa nogometne utakmice moglo bi vas odvesti do informacija o klubovima koji igraju, ali i do internetskih trgovina na kojima možete kupovati dresove i ostale klupske suvenire. Gledate li pak foršpan za novi film, skeniranjem bi došli do opisa tog filma u IMDB bazi, ali i do ulaznica za projekcije tog filma u vama najbližem kinu.

- Kompanije koje proizvode filmove puno ulažu u plasiranje pozadinskog materijala o tome kako se film snimao, komentare redatelja, izbrisane i neuspjele scene, koje smo prije znali gledati na DVD-ima, a danas su oni manje u upotrebi pa su takvi sadržaji teže dostupni. S našom aplikacijom vi doslovno skenirate ekran i ona vas automatski s time poveže - ispričao je Zarić, čiji je Beyond Seen Screen ugovorio konvertibilni zajam od 200.000 kuna.

To će, objašnjava, iskoristiti na razvoj umjetne inteligencije, koja će proces skeniranja olakšati i unaprijediti.

- Mi bismo i ovako i onako krenuli u razvoj umjetne inteligencije, ali to bi bilo na klimavim nogama, a s ovim ugovorom znamo da netko stoji iza nas - kaže nam Zarić.

U pregovorima su s mogućim klijentima kojima ne nude samo svoju aplikaciju nego i svoju tehnologiju. Na hrvatskom tržištu već imaju suradnju s DOKU TV-om, a razgovaraju i s A1. Tu su i potencijalni suradnici na inozemnom tržištu od Slovenije, preko Amsterdama, pa sve do Hong Konga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:15