Poslovni rezultati

Zagrebačka banka u prvom tromjesečju ostvarila 444 milijuna kuna neto dobiti

Njezini poslovni prihodi u tom su razdoblju iznosili 967 milijuna kuna, što je za 15,5 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije
Zagrebačka banka
 Boris Kovačev / Hanza Media

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 444 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je za 17,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

"Rezultat je pod utjecajem smanjenja poslovnih prihoda, međutim, Banka ima snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju te solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale naših klijenata", navodi se bančinom financijskom izvješću.

Njezini poslovni prihodi u tom su razdoblju iznosili 967 milijuna kuna, što je za 15,5 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije. Pritom je bančin neto prihod od kamata bio 625 milijuna kuna, ili 12 posto niži na godišnjoj razini. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 251 milijun kuna ili 15,5 posto manje, a neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su 91 milijun kuna ili 34,1 posto manje.

Troškovi poslovanja porasli su za 1,3 posto, na 395 milijuna kuna. Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 572 milijuna kuna te je bila za 24,2 posto niža nego lani. Imovina Banke krajem ožujka dosezala je 119,3 milijarde kuna što je za 1,65 milijardi više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Krediti i predujmovi komitentima krajem ožujka iznosili su 67,8 milijardi kuna te su bili za 2 posto veći nego lani, najviše uslijed povećanja kredita pravnim osobama.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a dosežu 92,75 milijardi kuna, što je za 1,2 posto manje nego lani, uglavnom zbog smanjenja depozita pravnih osoba. Iz Zabe ističu da su uslijed pandemije Covida-19 pandemije i zagrebačkog potresa uspješno aktivirali plan kontinuiteta poslovanja te aktivno pružaju bankarske usluge, najvećim dijelom putem digitalnih kanala.

Na razini grupe, dobit nakon oporezivanja Zagrebačke banke iznosila je u prvom tromjesečju 493 milijuna kuna. Poslovni prihodi bili su manji za 114 milijuna kuna ili 8,5 posto. Imovina Grupe na kraju ožujka iznosila je 146,4 milijarde kuna te je bila za 789 milijuna veća nego krajem ožujka lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 05:56