Boris Cerovac

'Vrijeme je da se završi saga oko restrukturiranja Uljanika. Više nemamo ni sekunde'

"Želimo još danas doznati što je s tim programom restrukturiranja", kazao je Cerovac
Boris Cerovac
 Goran Šebelić / CROPIX

Predstavnici sindikata i Štrajkaškog odbora Uljanika u srijedu su došli u Ministarstvo gospodarstva, a čekajući sastanak s predstavnicima Ministarstva istaknuli su da žele da program restrukturiranja Uljanika bude prihvaćen već danas, da još uvijek postoji šansa da Uljanik opstane iako mu vrijeme curi.

Nešto ranije, u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta došli su predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te izabrani strateški partner Uljanika Danko Končar.

U kratkoj izjavi prije sastanka Bulić je rekao kako očekuje konstruktivan sastanak, a Končar istaknuo kako nije na njemu da odlučuje hoće li biti strateški partner.

Nakon njih u Ministarstvo su došli i predstavnici sindikata koje će, kako je neslužbeno najavljeno, predstavnici Ministarstva primiti oko 11,30 sati.

- Došli smo ovdje s namjerom da porazgovaramo s ministrom, da nam objasni kakva je situacija, kako oni doživljavaju plan restrukturiranja. Mislim da je već krajnje vrijeme, pošto smo promijenili Nadzorni odbor koji je postavio novu Upravu, da se završi ta saga oko programa restrukturiranja. Više nemamo vremena ni sekunde, želimo još danas doznati što je s tim programom restrukturiranja , želimo da ga već danas prihvate i da on bude primijenjen odmah, jer ako on ne bude primjenjiv mi nemamo financija potrebnih za poslovanje - rekao je novinarima predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Poručio je i da pod hitno, također već danas, treba naći rješenje kako doći do novca potrebnog za isplatu plaća za rujan i listopad.

Upitan kako tumači prozivke ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata da čitavo vrijeme iz Pule neopravdano "lopticu" šalje u Zagreb, Cerovac je istaknuo kako je činjenica da je Ministarstvo gospodarstva jedino mjesto gdje mogu tražiti i dobiti rješenje za krizu koja je nastala u tom brodogradilištu.

- Tako da to nije prebacivanje loptice već pokušaj da se ubrza proces, da pokušamo dobiti potrebne informacije. Mi smo spremni već danas dogovoriti sve što je potrebno. Ako treba nešto promijeniti u programu, ako treba nešto drugo, idemo se dogovoriti, ali danas - naglasio je Cerovac.

Odgovarajući na upit je li po njemu Danko Končar i dalje aktualan strateški partner, istaknuo je da su predstavnici radnika odavno rekli da im Končar kao strateški partner ne odgovara budući da su očekivali da će on u Uljanik donijeti neke novce.

- Pogodila nas je i diverzifikacija, namjera da se tamo grade stanovi i turistički objekti što nama nikako ne odgovara. To je jedan od problema, ali spremni smo razgovarati, ako je to bitno da bi se uopće prihvatio program restrukturiranja. Cijelo vrijeme nam se ministar Horvat obraća na način kako treba imati strateškog partnera. Ako ga oni nemaju onda je to jedino rješenje, a ako ga oni imaju onda idemo odmah danas krenuti s novim partnerom. Ali danas ne sutra - poručio je Cerovac.

Na upit hoće li Uljanik postojati za šest mjeseci, Cerovac odgovara kako ne bi bili ovdje da ne vjeruju.

- Još uvijek mislimo da postoji šansa za Uljanik i zato i jesmo ovdje - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:37