Blokada

Volkswagen obustavlja proizvodnju u većini svojih tvornica zbog koronavirusa

Odluka je donesena zbog zabrinutosti za radnike koji "na montažnim linijama... rade 'rame uz rame'"
Ilustracija
 Volkswagen AG

Volkswagen (VW) će krajem tjedna obustaviti proizvodnju u velikoj većini tvornica zbog pandemije koronavirusa, kazali su u utorak izvori iz radničkog vijeća njemačkog automobilskog diva.

Odluka je donesena zbog zabrinutosti za radnike koji "na montažnim linijama... rade 'rame uz rame'", što nije u skladu sa smjernicama njemačke vlade o preporučenom razmaku. Najveći europski proizvođač automobila danas je izvijestio da je u 2019. njegov temeljni brend putničkih automobila VW povećao dobit ali je upozorio da će 2020. biti "vrlo teška".

"Pandemija korone suočava nas s poslovnim i financijskim izazovima s kakvima se do sada nismo sretali", rekao je predsjednik uprave Herbert Diess prilikom objave zaključnog poslovnog izvješća za 2019. godinu.

Godišnja konferencija za novinare održana je preko interneta kako bi se izbjeglo okupljanje velikog broja ljudi i time smanjio rizik širenja infekcije. U 2019. operativna dobit prije posebnih stavki u odjelu putničkih automobila VW porasla je 18,8 posto, na 3,8 milijardi eura.

Prihodi su u tom dijelu poslovanja uvećani 4,5 posto, na 88,4 milijardi eura. Porsche je povećao operativnu dobit za skromnijih 2,4 posto, na 4,2 milijarde eura. Škoda, Seat i Bentley, kao i proizvođači kamiona Scania i MAN, također su ostvarili bolje rezultate, dok je Audijeva operativna dobit pala 4,3 posto, na 4,5 milijardi eura.

U odjelu komercijalnih vozila potonula je 35 posto, na 510 milijuna eura. Zbog pandemije koronavirusa kompanija se našla u velikim teškoćama budući da je bolest pogodila globalne opskrbne lance i potražnju na njezinim ključnim tržištima, poput Kine. Volkswagen ima problema i zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova.

Tako su troškovi povezani s pravnim postupcima i opozivom vozila u 2019. dosegnuli 1,9 milijardi, što znači da su se zadržali na razini prethodne godine. U 2020. VW očekuje i isplata odštete njemačkim potrošačima koji su zbog skandala podigli kolektivnu tužbu, navodi dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:40