Tržište kapitala u budućnosti

Vodeće svjetske burze i 2030. godini ostat će one u New Yorku, Londonu i Hong Kongu

Kineske i indijske kompanije domirat će po inicijalnim javnim ponudama, pokazuje istraživanje koje je za PwC proveo EIU
Londonska burza
 Eddie Keogh/File Photo / REUTERS

Iako je prema ranijim predviđanjima burza u Šangaju do 2025. godine trebala postati vodeća svjetska burza, to se, kako sada stvari stoje, ipak neće dogoditi. Naime, novo istraživanje "Tržišta kapitala u 2030.", koje je za konzultantsku kuću PwC izradio renomirani The Economist Intelligence Unit (EIU), pokazuje da će i 2030. godine vodeće svjetske burze ostati one postojeće - u New Yorku, Londonu i Hong Kongu.

Razloga zbog kojeg će njujorška, londonska i hongkonška burza i dalje zadržati primat na svjetskom tržištu kapitala ima više. Ipak, istraživanje pokazuje da su se burze u razvijenim zemljama pokazale otpornima na sve izazove, te da su u svijetu prepoznate po likvidnosti i stabilnosti. Tu su i nove tehnologije, po kojima burze u zemljama u razvoju teško mogu uspješno konkurirati onima u razvijenom dijelu svijeta. Osim toga, iako raste broj kineskih i indijskih kompanija koje se izlistavaju na burzama, taj je rast manji od ranije očekivanog, pokazuje istraživanje koje je EIU proveo na 400 izvršnih direktora u kompanijama širom svijeta.

- Pretjerani optimizam vezan uz rastuće ekonomije omela je politička i tržišna stvarnost. Sada se očekuje tješnja utrka između burzi na razvijenim i rastućim tržištima - ocijenio je Ross Hunter, globalni voditelj PwC-ova centra za inicijalne javne ponude (IPO).

Dominacija postojećih burza, dakle, nastavit će se i u budućnosti. No, to ne znači da se na svjetskim tržištima kapitala također ne događaju promjene. Tako se, primjerice, očekuje da će najviše dionica u 2030. godini izdavati kompanije iz Kine i Indije. Štoviše, po IPO-ima Kina i Indija će svakako držati prva mjesta, a IPO će biti popularniji u tim zemljama, nego u, primjerice, SAD-u ili Velikoj Britaniji.

Uz to, proteklih godina su se povećale mogućnosti prikupljanja kapitala za kompanije. Iako IPO i dalje ostaje jedan od najvažniji oblika prikupljanja sredstava, sve je više mogućnosti i za javno i za privatno financiranje, kako na razvijenim, tako i na tržištima u razvoju, ocjenjuje se u istraživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:29