Proizvodnja za BMW

Vlasnik šibenskog TLM-a sklopio dogovor s njemačkim automobilskim divom

Iz Impola je potvrđeno kako se s BMW-om isplanirala suradnja u petogodišnjem razdoblju
Ministar Zdravko Počivalšek i Andrej Kolmanič CEO Impol
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Impol iz Slovenske Bistrice, u čijem je vlasništvu šibenski TLM, dogovorio je s njemačkim BMW-om isporuku dijelova za nova električna i plug-in vozila vrijednu 40 milijuna eura. Za potrebe suradnje s BMW-om, Impol će, prema pisanju slovenskih medija, izgraditi u Slovenskoj Bistrici novi pogon veličine 3000 kvadratnih metara.

O mogućnosti da se i u Šibeniku proizvode dijelovi za automobilsku industriju govorilo se prilikom nedavnog otvaranja nove proizvodne linije u TLM-u u koju je Impol investirao šest milijuna i 500 tisuća eura. U spomenutoj prigodi glavni izvršni direktor Impol Grupe Andrej Kolmanič otkrio je kako nova linija TLM-a kapaciteta tri tisuće tona proizvoda mjesečno cilja na tržište velikih tvrtki automobilske industrije u Europi i u svijetu.

Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA iz Impola je potvrđeno kako se s BMW-om isplanirala suradnja u petogodišnjem razdoblju. Prema istome izvoru, Impol bi do kraja godine pripremio i započeo gradnju pogona u Slovenskoj Bistrici, a s proizvodnjom u novoj tvornici krenuo u drugoj polovici iduće godine.

Impol će, prema podacima STA, u proširenje kapaciteta u Slovenskoj Bistrici uložiti šest milijuna i 500 tisuća eura, od čega četiri milijuna eura u novu opremu. Očekuje se da će Impol za BMW biti jedini dobavljač aluminijskih šipki novog električnog SUV-a, koji se na tržištu očekuje 2021..

Osim automobilske, Impol svojim proizvodima opskrbljuje i građevinsku, prehrambenu i energetsku industriju. Prodaja im se odvija u 50 zemalja, a lani su ostvarili 728 milijuna eura prihoda u inozemstvu, od čega 614 milijuna eura u zemljama EU.

Najvažnije tržište Impola je Njemačka, u koju plasiraju gotovo trećinu prodaje izvan Slovenije. U ovoj godini planiraju rast prihoda od prodaje ostvarene u inozemstvu od devet posto.

Govoreći o planovima Impola za TLM, Andrej Kolmanič najavio je prilikom otvaranja nove proizvodne linije da će do 2025. u šibensku valjaonicu biti uloženo oko 180 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25