Napeto iščekivanje

Vlada ipak nudi rješenje za 3. maj: Uprava dogovara deblokadu, a država će dati jamstva

Zasad nije poznato za koliki dio od potrebnih 150 milijuna eura bi država dala jamstva za kredit 3. maju
Štrajk radnika 3. maja
 Matija Djanješić / CROPIX

Vlada je donijela političku odluku o tome da će se spasiti brodogradilište 3. maj bez otvaranja stečaja. Potvrda te informacije bila je izjava ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je poslije sjednice Vlade jučer rekao kako smatra da neće doći do stečaja 3. maja i da postoji namjera iznalaženja rješenja za pomoć riječkom brodogradilištu kako bi se završili započeti brodovi.

- Moramo biti sigurni da sve što radimo, radimo sukladno zakonu. Namjera postoji - ustvrdio je Horvat, napominjući kako eventualna pomoć države u tom projektu neće biti protivna pravilima Europske unije i Europske komisije.

Ne želi o detaljima

Zabrana Europske komisije, Horvat je poručio, ne treba brinuti i s Komisijom neće biti problema. Na izravno pitanje novinara znači li to da vjeruje da neće doći do stečaja 3. maja, s obzirom na to da je za 4. srpnja zakazano ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci, Horvat je kratko odgovorio kako misli da do stečaja neće doći.

Ministar nije govorio o detaljima tog plana, ali nam je Edi Kučan, direktor 3. maja, rekao kako je na osnovi jamstva Vlade da će sudjelovati u financiranju dovršetka brodova već obavio razgovore sa 67 vjerovnika koji su blokirali račun tvrtke u iznosu od 151 milijun kuna.

- Naš je posao da, i na osnovi takvog stava Vlade, uvjerimo dobavljače i druge vjerovnike da do 4. srpnja povuku blokade računa, a upravo danas smo načelno dogovorili s najvećim dobavljačem koji je blokirao račun da tu blokadu povuče do 4. srpnja. To je naš glavni dio posla u početku ovog procesa i uvjeren sam nakon obavljenih razgovora da ćemo u deblokadi računa i uspjeti - rekao nam je Kučan, a kako se može doznati, blokadu će povući HEP i sve druge državne tvrtki institucije.

U slučaju da netko ipak ne povuče blokadu, postoji velika vjerojatnost da će sutkinja Ljiljana Ugrin ipak još jednom odgoditi stečajno ročište ili obustaviti prethodni stečajni postupak, jer je došlo do deblokade računa.

Nakon deblokade računa država bi hitno trebala dati jamstvo 3. maju za kredit za isplatu dijela duga dobavljačima, a istovremeno bi dala jamstvo i za dio od oko 150 milijuna eura (a ne 200 milijuna eura, kako se dosad govorilo) potrebnih za dovršenje četiri započeta broda u 3. maju.

Podsjetimo, Horvat je prošli tjedan na novinarsko pitanje postoji li šansa da država uđe u 3. maj sa svojim novcem rekao da se pronalazi legalan način koji će omogućiti da se brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče.

- Siguran sam da će model biti sukladan hrvatskom i europskom zakonodavstvu, a kroz nekoliko dana, a sigurno prije zakazanog sljedećeg ročišta, on će biti predstavljen i samoj Upravi 3. maja, odnosno sindikatima, ali i hrvatskim institucijama - istaknuo je tada Horvat.

Ministar, naime, stalno ukazuje na to da je Europska komisija još prije nekoliko mjeseci pojasnila hrvatskoj delegaciji da neće smatrati potporom dodatnu pomoć državne 3. maju ako će se time smanjiti gubici isplatom državnih jamstava zbog raskida ugovora naručitelj brodova s 3. majom i Uljanikom d.d.

Proces

Zasad nije poznato za koliki dio od potrebnih 150 milijuna eura bi država dala jamstva za kredit 3. maju, a koliki dio bi preuzela tri naručitelja i kupci ta četiri broda, ali bi računica trebala biti takva da država nakon prodaje brodova vrati dio novca plaćenog za izdana jamstva. Naravno, tu je pitanje hoće li ovaj put brodovi biti izgrađeni na vrijeme i bez penala, a tu je jedan od glavnih problema nedostatak radnika u riječkom škveru.

- Točno je da nam je otišao određen broj ljudi, sada nas je oko 700, ali sam siguran da ako radnicima koji su otišli mogu dati čvrsti ugovor na godinu ili dvije, da bi se dio njih vratio i nastavio raditi u Rijeci - rekao nam je Kučan, koji je uvjeren u to da su Vlada i Ministarstvo gospodarstva iskreni u svojoj namjeri da podrže dovršetak gradnje četiri broda u Rijeci.

U tom periodu bi se morao pronaći i strateški partner za 3. maj, a pitanje je kako će se vlasnička struktura definirati u stečajnom procesu koji se provodi u Uljanik grupi, uključujući i krovni Uljanik d.d., koji je i vlasnik 3. maja, dok je država plaćanjem jamstava postala najveći vjerovnik Uljanika d.d. Da je namjera države ovaj put ozbiljna, govori i podatak da je, navodno, OTP banka pristala na restrukturiranje kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:20