Posljedice epidemije

Više od 300 kineskih kompanija traži milijarde dolara kredita zbog koronavirusa

Liste sadrže iznose traženih zajmova a među tražiteljima su proizvođači lijekova i restorani
Ilustracija
 Anthony WALLACE / AFP

Više od 300 kineskih tvrtki, uključujući proizvođača pametnih telefona Xiaomi Corp, traži zajmove u ukupnom iznosu od najmanje 57,4 milijarde juana (8,2 milijarde dolara) kako bi ublažile posljedice epidemije koronavirusa, navode dva bankarska izvora.

Zajmove su zatražili pružatelj usluga vožnje Didi Chuxing Technology, te Megvii Technology i Qihoo 360 Technology, kompanije angažirane na kontroli epidemije odnosno čije je poslovanje pogođeno širenjem virusa, rekli su izvori u ponedjeljak za Reuters. Kina nastoji obuzdati epidemiju koja je do sada odnijela više od 900 ljudskih života, a zaraženo je više od 40 tisuća ljudi.

Vlasti su u pojedinim gradovima uvele karantenu, obustavile neke prometne veze i zatvorile objekte u kojima se okuplja puno ljudi. Zbog toga trpi gospodarski rast, koji bi po procjenama nekih ekonomista u prvom tromjesečju mogao usporiti na pet posto ili čak i ispod toga. Očekuje se da će kompanijama koje su ih tražile zajmovi biti odobreni po ubrzanom postupku, uz povlaštene kamate, navode izvori. Pozivaju se pritom na kopije dvije liste s imenima kompanija koje je bankama u Pekingu poslao gradski ured za financije. Liste sadrže iznose traženih zajmova a među tražiteljima su proizvođači lijekova i restorani. Zahtjeve su podnijeli na poziv gradskog ureda.

"Zadnju će riječ u pitanju kredita imati banke. Kamatne stope vjerojatno će biti na razini onih koje banke nude najboljim klijentima", rekao je jedan od izvora.

Xiaomi, četvrti proizvođač pametnih telefona u svijetu, traži zajam od pet milijardi juana (716,24 milijuna dolara) za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, uključujući maske i toplomjere, prema kopiji lista. Meituan Dianping traži četiri milijarde juana (572,99 milijuna dolara), dijelom za sufinanciranje besplatne pripreme i dostave hrane medicinskom osoblju u Wuhanu, epicentru epidemije u pokrajini Hubei, navodi Reuters..

Didi Chuxing traži 50 milijuna juana (7,16 milijuna dolara) kredita budući da je "teško pogođen epidemijom virusa". Kompanija za internetsku sigurnost iz Pekinga Qihoo 360 traži milijardu juana (143,25 milijuna dolara) za kupnju proizvoda vezanih uz medicinu i financiranje rada na aplikacijama za praćenje i obuzdavanje virusa.

Inovativnoj kompaniji Megvii, koja razvija tehnologiju prepoznavanja lica, treba 100 milijuna juana (14,32 milijuna dolara) kredita kako bi poboljšala točnost pri prepoznavanju pojedinaca s maskama u masi. U Xiaomiju, Didiju, Meituan Dianpingu nisu željeli komentirati informaciju o traženim kreditima. Qihoo 360 nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da je komentira. U pekinškom gradskom uredu za financije nisu odgovorili na elektronsku poruku Reutersa da komentiraju informaciju.

Za sada nema službenih podataka o ukupnom iznosu kredita koje traže kompanije kako bi prebrodile posljedice epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 05:48