Poslovni rezultati

Veliki rast: Neto dobit Dukata u prva tri mjeseca ove godine iznosi 1,4 milijuna kuna

Tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvareni su poslovni prihodi od 430,9 milijuna kuna
Ilustracija, Dukat tvornica
 Danijel Tuskan / CROPIX / Cropix

Neto dobit Dukata u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 1,4 milijuna kuna, što je 4,3 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje lani kada je ta tvrtka zabilježila gubitak od 2,9 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Dukata.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvareni su poslovni prihodi od 430,9 milijuna kuna, što je rast od 8,4 posto u odnosu na prvi kvartal lani.

- Tijekom prvog kvartala ove godine nastavljaju se pozitivni gospodarski trendovi u Hrvatskoj. Najjači pokretač gospodarstva i rasta BDP-a, jačanje osobne potrošnje, utječe na rast ukupnih prihoda od prodaje - ističe poslovodstvo Dukata u komentaru izvješća.

Dukatovi prihodi od prodaje u prvom su tromjesečju prema istom razdoblju lani povećani 8,3 posto, na 429,4 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 83,2 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 357,4 milijuna kuna te su u odnosu na isto razdoblje lani veći za 7,7 posto.

Na međunarodnim tržištima prihodi od prodaje povećani su za 11,4 posto, na 72 milijuna kuna i čine 16,8 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Poslovni rashodi Dukata u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 429,8 milijuna kuna, što je 7,3 posto više nego godinu ranije.

Iz Dukata ističu kako se u prvom kvartalu ove godine "nastavljaju negativni sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja. Tako je prvo tromjesečje obilježeno nastavkom pada proizvodnje mlijeka i brojem proizvođača mlijeka te sve većom nedostatnošću vlastite proizvodnje".

Također se nastavlja ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku, napominju iz Dukata.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 33 milijuna kuna, što je rast od 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Konsolidirani poslovni prihodi grupe su iznosili 909,9 milijuna kuna i veći su za 6,2 posto, dok su poslovni rashodi porasli za 6,3 posto, na 870,3 milijuna kuna.

Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2022 20:04