Hotelijerstvo i turizam

Velike investcije hotelijera u Hrvatskoj: ulažu više od 630 milijuna eura

Valamar investira 700 milijuna kuna, Adris preko 600 milijuna, Plava laguna više od 250 milijuna
Gradnja hotela Park u Rovinju
 Goran Šebelić / CROPIX

Hotelijeri u Hrvatskoj nastavljaju s investicijama, puno ih planira otvaranje novih objekata i sadržaja, a jedna od najvećih investicija, veća od 600 milijuna kuna, je ona Adris Grupe i njezine Maistre u gradnju i uređenje rovinjskog hotela Park, čije se otvaranje planira do kraja godine.

Po najavama iz Ministarstva turizma, u hrvatskom turizmu i ove se godine, slično kao i prošle, očekuje otvaranje 40-ak novih i novoobnovljenih hotela s brojnim novim sadržajima, a ukupne investicije, javnog i privatnog sektora u turizmu trebale bi dosegnuti oko milijardu eura.

Uobičajeno, najviše ulažu hotelske tvrtke, više od 630 milijuna eura, dok će ostatak investirati javni sektor odnosno županije, gradovi i općine.

Među ulaganjima hotelskih kompanija ove se godine ističe investicija rovinjske Maistre odnosno Adris grupe u hotel Park, jedan od najstarijih hotela u Rovinju i Istri na kojemu se intenzivno radi i koji će zapravo biti potpuno novi hotel nakon rušenja starog.

"Gradnja novog Grand Park Hotela Rovinj Adrisova je najveća pojedinačna investicija u turističkom dijelu poslovanja i ujedno najveća ovogodišnja investicija u hrvatskom turizmu. Radovi teku prema planu, a otvorenje hotela planirano je do kraja godine", ističu za Hinu iz Maistre.

Dodaju da će hotel imati 209 smještajnih jedinca s pogledom na staru gradsku jezgru, šest restorana, veliki wellness & spa centar, shopping promenadu, kongresnu dvoranu i brojne druge sadržaje.

Hotel će raditi cijele godine, zaposliti novih stotinjak radnika, a njegovim otvorenjem dovršit će se uređenje ekskluzivne zone Monte Mulini u Rovinju, u kojoj se nalaze i drugi vrhunski Maistrini hoteli te potpuno preuređena šetnica Mulini Beach dostupna i gostima i građanima.

"Adris je do sada u turistički segment uložio više od četiri milijarde kuna. Do 2021. u turistički će dio uložiti dodatne dvije milijarde kuna, od čega u Vrsaru 450 milijuna kuna", otkrivaju iz Maistre.

Ulažu i Valamar, Plava laguna, Istraturist, Sunce...

Velike investicije i ove godine, od ukupno 705 milijuna kuna, poduzima i najveća hotelijerska tvrtka u Hrvatskoj, Valamar Riviera, iz koje ističu da su u sklopu strategije rasta do sada uložili više od 4 milijarde kuna u hrvatski turizam.

"Ključne investicije u 2018. uključuju dovršetak Valamar Girandella Resorta u Rapcu, u sklopu koje ćemo otvoriti prvi hotel pod brendom Kinderhotel, a preuređen je i dubrovački hotel Valamar Argosy te obnovljen hotel Imperial na Rabu. S investicijama nastavljamo i u kampovima u Istri i na otoku Krku", navode iz Valamara.

Toj kompaniji slijedi proces preuzimanja i integracije Hotela Makarska u svoj portfelj, nakon što su krajem ožujka postali vlasnicima 55,48 posto temeljnog kapitala Hotela Makarska.

"Valamar u Hotele Makarska ulazi u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima s kojima je 2016. zajednički realizirao i akviziciju većinskog udjela u rapskom Imperialu. S mirovinskim fondovima PBZ Croatia osiguranje predali smo zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju tvrtke Helios Faros u stečaju iz Starog Grada s Hvara, koja predviđa plan restrukturiranja te šestogodišnji plan ulaganja u turističku imovinu od oko 650 milijuna kuna. Na osnovu naše ponude u izradi je stečajni plan kojeg potvrđuju stečajni vjerovnici i koji će omogućiti da Helios Faros izađe iz stečaja. Nakon provedbe restrukturiranja stvorit će se preduvjeti za početak realizacije ulaganja i daljnjeg razvoja turističkog poslovanja Helios Farosa", kažu u Valamaru.

Kompanija Plava laguna, pod kojom je od početka ove godine objedinjeno poslovanje porečke tvrtke Plava laguna i umaškog Istraturista, ukupno ove godine investira oko pola milijarde kuna, a najveća investicija ove godine od oko 35 milijuna eura je u novi hotel, apartmane i vile Park u porečkom naselju Špadići.

"Plan je da novi Park resort vrata otvori početkom glavnog dijela ove turističke godine, a u sklopu investicije povećavamo kvalitetu postojećih objekata uz potpunu rekonstrukciju hotela, vila i apartmana i nove sadržaje, uključujući i ogromni bazenski kompleks. I dalje će najviše biti usmjeren na obitelji s djecom, kojima će nuditi ukupno 309 smještajnih jedinica, od čega u hotelu 154 sobe i suiteva, a 91 u tzv. garden suitovima i 43 u apartmanima te 21 vilu", naglašavaju iz Plave lagune.

Potpuno rekonstruirani hotel Park bit će okružen bazenima i vodenim atrakcijama, morem, dječjim igralištima i sportskom ponudom, kao i restoranima, barovima, trgovinama i šetnicom do centra Poreča.

U Umagu odnosno Istraturistu ove godine 4,7 milijune eura ulažu u Garden Suites & Rooms Sol Umag, koji će biti vezan na usluge Hotela Sol Umag for Plava Laguna i imat će 54 novih smještajnih jedinica u kategorije četiri zvjezdice.

"Ulaganja ove godine nastavljamo i u kampove u Umagu, pri čemu najviše ili 11,2 milijuna eura ide u nove smještajne kapacitete i sadržaje u Kampu Stella Maris Umag. Kamp će dobiti i novu recepciju s pripadajućim ugostiteljskim objektom te bazen, sportsko rekreativnu zonu i drugo, a time očekujemo i bolje punjenje kampa, jer se gostima nudi više doživljaja", kažu iz Plave lagune.

S investicijama ove godine nastavlja i hotelska grupacija Sunce koncerna Bluesun, iz koje izdvajaju investicije u hotel Alga u Tučepima, koji je krajem ožujka otvoren s renoviranih 156 soba, restoranom i terasom, dok drugu fazu preuređenja najavljuju za iduću godinu.

"Ukupna vrijednost investicija u hotel Alga u Tučepima je dva milijuna eura, dok u hotel Alan u Starigrad Paklenici, koji s obzirom na naše partnerstvo s britanskom agencijom za aktivni turizam Neilson od 2017. posluje pod nazivom Alana Beachclub, ulažemo ukupno 6,5 milijuna eura. Od toga je dva milijuna eura uloženo već prošle godine, a trenutno su u tijeku radovi na kompletnom redizajnu 187 soba hotela, montiraju se i 34 nove mobilne kućice, uređuje se beach bar te grade poluolimpijski bazeni, nova sportska i dječja igrališta, kao i apartmani za dio djelatnika", poručuju iz Bluesuna.

Iz malološinjske Jadranka grupe i njezinog portfelja Lošinj Hotels&Villas kao najveću investiciju ove godine od devet milijuna eura izdvajaju dogradnju aneksa Vitality Hotela Punta u Velom Lošinju, čime će taj hotel dobiti 75 novih smještajnih jedinica.

Usporedo s time, u Velom Lošinju trenutno grade i hotel na razini četiri zvjezdice za smještaj sezonaca, u što ulažu pet milijuna eura, a u tijeku je i nastavak ili druga faza uređenja šetnice u uvali Čikat.

"Investicijski ciklus koji je Jadranka grupa počela 2007. s namjerom transformacije Lošinja u vodeću luksuznu destinaciju Mediterana, i u kojem smo do sada uložili više od 170 milijuna eura, nastavljamo i ove godine brojnim ulaganjima", poručuju iz te hotelske kuće.

Dogus grupa Hrvatska u vezi ulaganja ove godine izdvaja oko 400 tisuća eura u održavanje i tehnološko unapređenje sustava rezervacija i prodaje, određene popravke hotela, ali i pripremu projekta za renovaciju Ville Dubrovnik.

Vezano za gradnju i prenamjenu stare tvornice Maraska u hotel i druge sadržaje u Zadru ističu da su na staroj zgradi Maraske do sada vršene pripremne radnje kako bi zgrada bila u potpunosti sigurna i spremna za početak građevinskih radova, ali da je projekt trenutno u fazi čekanja, pri čemu ne iznose detalje.

"Sredinom siječnja ove godine počeli smo s investicijom od dva milijuna eura na obnovi Marine Borik u Zadru, gdje se gradi nova zgrada recepcije, sanitarni čvorovi, ugostiteljski objekt i bazen, kako bi gostima pružili višu kvalitetu usluge i sadržaja", iznose iz Dogus grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 04:04