Podaci Fine

Velika Gorica 'najpoduzetniji' grad u Zagrebačkoj županiji u 2017. godini

U Zagrebačkoj je županiji lani, pokazuju podaci Fine, bilo ukupno 7.721 poduzetnika
Zračna luka Franjo Tuđman
 Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED

Velika Gorica je 'najpoduzetniji' grad u Zagrebačkoj županiji, proizlazi iz analize Fine o poslovanju poduzetnika u zagrebačkom prstenu u prošloj godini.

Prema tim podacima, Velika Gorica prednjači pred ostalih gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji i po broju poduzetnika, i po broju zaposlenih, i po ukupnim prihodima, i po neto dobiti poduzetnika. Naime, na području Velike Gorice lani je poslovalo 1.508 poduzetnika, koji su zapošljavali 10.919 radnika. Ukupni prihodi velikogoričkih poduzetnika lani su iznosili više od 13,5 milijardi kuna, a njihova je konsolidirani rezultat bio u plusu od gotovo 636,9 milijuna kuna, koliko im je iznosila neto dobit u prošloj godini, pokazuju podaci Fine. Ovdje, međutim, valja reći i kako je Velika Gorica najveći grad u zagrebačkom prstenu, pa ovakvi rezultati ne iznenađuju.

Za drugo mjesto po razvijenosti poduzetništva u Zagrebačkoj županiji bore se Samobor i Sveta Nedelja. Naime, Samobor prednjači po borju poduzetnika, kojih je lani na njegovu području bilo 1.229, po čemu je drugi u Zagrebačkoj županiji, dok Sveta Nedelja drugo mjesto u županiji drži po broju zaposlenih, njihovim ukupnim prihodima i neto dobiti. Dobar plasman na županijskoj poduzetničkoj ljestvici imaju i Zaprešić, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i Ivanić Grad.

U Zagrebačkoj je županiji lani, pokazuju podaci Fine, bilo ukupno 7.721 poduzetnika, koji su zapošljavali 54.562 radnika, što je 8,3 posto više nego godinu ranije. Ukupni prihodi poduzetnika iz zagrebačkog prstena lani su iznosili nešto manje od 49,9 milijardi kuna, ili 8,7 posto više nego u 2016. godini, dok su ukupni rashodi u odnosu na prethodnu godinu porasli 8,5 posto, dosegavši 47,4 milijarde kuna. Kada se podvuče crta, neto dobit poduzetnika iz Zagrebačke je županije lani iznosila više od dvije milijarde kuna, što je 11 posto više nego u 2016. godini.

Od ukupnog broja poduzetnika u županiji, gotovo tri četvrtine, ili njih 5.701, poslovalo je s dobiti, a nešto više od četvrtine, ili 2.020, godinu je zaključilo s minusom. Iako je broj dobitaša u odnosu na 2016. porastao 9,2 posto, još veći rast, čak 21,3 posto, zabilježio je broj gubitaša, pokazuju podaci Fine.

Inače, prema Fininim je podacima prosječna mjesečna neto plaća u Zagrebačkoj županiji lani iznosila 5.477 kuna, što je 4,5 posto više nego u 2016. godini, te više od prosječne neto plaće na razini svi poduzetnika u Hrvatskoj, koja je lani iznosila 5.372 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:54