Barometar optimizma

Većina poslodavaca je skeptična i ne očekuje značajnije poboljšanje domaće poslovne klime

Kao glavne prepreke u poslovanju poslodavci i dalje navode veliko opterećenje porezima
Davor Majetić
 Davor Pongračić / CROPIX

Unatoč najavama Vlade o jačanju poslovne klime u Hrvatskoj, većina poslodavaca ostaje skeptična i u sljedećoj godini ne očekuje značajnije promjene u uvjetima poslovanja, pokazuje Barometar optimizma poslodavaca, koji je danas predstavljen u HUP-u.

Naime, kako pokazuje istraživanje provedeno na uzorku od 423 ispitanika - menadžera tvrtki, 51 posto poslodavaca smatra da će stanje i u 2019. ostati na istoj razini kao ove godine. Još veći udio poslodavaca, njih 60 posto, očekuje status quo kod uvjeta investiranja i poslovanja.

Ocjenu koju poslodavci daju ovoj i sljedećoj godini u HUP-u opisuju kao "umjereni optimizam s tendencijom usporavanja". Drugim riječima, radi se o mršavoj trojci. Pritom valja reći kako su pesimističniji poslodavci iz Slavonije i Dalmacije, te oni iz manjih tvrtki. Gledano po sektorima, najmanji optimizam pokazuju poslodavci iz graditeljstva, osobnih usluga, zdravstva i obrazovanja, dok su poslodavci iz turizma, trgovine i proizvodnje nešto optimističniji.

Kao glavne prepreke u poslovanju poslodavci i dalje navode veliko opterećenje porezima, doprinosima i parafiskalnim nametima, neučinkovitu javnu upravu i pravosuđe. Poseban je problem nedostatak radne snage, koji bilježi ogroman rast i velik je problem daljnjem razvoju poslovanja tvrtki, žale se u HUP-u. Dodaju kako su poslodavci povećavali plaće radnicima, ali očekuju da i država da svoj obol i smanji im porezno opterećenje, kako bi place mogli dodatno povećati.

"Stanje je prosječno, s tendencijom usporavanja i smanjivanja", zaključio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ocijenivši kako je upravo prvo tromjesečje sljedeće godine odlično razdoblje za provedbu značajnijih reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:36