Povukli hrabri potez

Valamar ima plan za 2800 ljudi, ali teško će izdržati više od tri mjeseca

Donesena je i odluka o odustajanju od isplate dividende te zadržavanju dobiti kako bi se povećala likvidnost kompanije
Hotel Valamar Parentino (prije Valamar Zagreb) u Poreču
 Danijela Peračić / CROPIX

U nedostatku konkretnih mjera koje su poduzetnici u turizmu očekivali od Vlade pa se razočarali, najveća domaća kompanija Valamar Riviera u srijedu je objavila vlastiti program mjera za očuvanje poslovanja, nazvavši ga, prigodno, “Pauza, Restart”.

Time je, vrlo plastično i konkretno, utabala put i drugim privatnicima koji će, zbog činjenice da se u većoj mjeri ne mogu osloniti na državni budžet koji redovito pune, i sami morati uvesti niz restriktivnih mjera za očuvanje financijskih tokova i održivost poslovanja.

Valamar je svoj program, zasad, usmjerio prije svega ka očuvanju radnih mjesta s obzirom na to da program podrazumijeva da će svih 2800 radnika, koliko ih je u radnom odnosu s ovim poslodavcem, zadržati svoj posao, s time da će oni koji trenutačno ne rade biti poslani kućama na pauzu, dok će na svojim radnim mjestima ostati oni zaduženi za krizno upravljanje i administraciju, održavanje i osiguranje objekata.

Radnici na pauzi sve će to vrijeme primati 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4250 kuna neto, a mjera će se odnositi jednako i na djelatnike i menadžment, ali i sezonce ili stalne sezonce u radnom odnosu.

Menadžmentu koji ostaje na radnim mjestima plaća će biti umanjena za 30 posto, a punu plaću dobivat će svi ostali djelatnici koji će i dalje ostati raditi.

Donesena je i odluka o odustajanju od isplate dividende te zadržavanju dobiti kako bi se povećala likvidnost kompanije, što znači da će, osim radnika, u ovom prvom valu dio tereta krize podnijeti i svi dioničari kompanije koji su računali na isplatu dividende u iznosu od kunu i 20 lipa po dionici.

Očuvanje cash flowa

To je, pojašnjava ekonomist i konzultant Andrej Grubišić, jedini realni put za sačuvanje cash flowa nastradalih kompanija s obzirom na to da se njihovo spašavanje, koliko god nam to lijepo zvučalo, u ovom trenutku ne može podvesti isključivo pod floskulu “zadržavanja svih radnih mjesta”.

“To sve zvuči super, no odgovorni menadžment zna da mu je za poslovanje tvrtke najvažnije očuvati financijske tokove firme, što znači da pritom mora misliti na sve dionike poslovnog procesa, a to nisu isključivo radnici”, komentirao je Grubišić i najavio da u daljnjim tjednima očekuje kako će privatne kompanije najpogođenije pojavom virusa uvesti i nove mjere.

Dinamika plaćanja

Prva među njima, nakon obustave isplate dividende, bit će restrukturiranje kreditnih obveza, gdje se može očekivati da će većina kompanija s kreditorima dogovoriti “stand still”, odnosno malo reorganizirati tempo plaćanja kredita, a izgledno je da će mnoge među njima morati pronaći neki priljev vanjskih sredstava, bilo kroz dokapitalizaciju ili dodatno zaduživanje.

“Za očekivati je i odustajanje od dijela investicija, iako možda neće odustati od onih za koje već imaju zatvorene financijske konstrukcije, ali sigurno neće biti planiranih kupovina zemljišta, izrada projektnih dokumentacije i slično”, predviđa Grubišić.

Valamar je zasad prva domaća turistička kompanija s konkretnim planom i programom za očuvanje poslovanja, dok u ostalima ili te planove nemaju ili ih ne žele dijeliti s javnošću.

Zasad su nam se povratno javili isključivo iz Maistre, napomenuvši kako su “osigurali sredstva za neometanu isplatu plaća te da zasad nisu razmišljali o otpuštanju radnika.

“Većina radnika koristi slobodne dane i godišnje odmore, a manjem dijelu zaposlenika na određeno vrijeme po isteku ugovora oni neće biti produženi”, kratko kažu u Maistri, dok iz Plave lagune i Arena Hospitality grupe nisu odgovorili.

Ipak, sudeći po najavama najvećih svjetskih hotelijerskih kuća, teško da će domaći hotelijeri moći čekati isključivo Vladine mjere spašavanja, posebno s obzirom na to kako su one zasad zamišljene.

Marriott je, recimo, odabrao strategiju suprotnu Valamaru, opredijelivši se za privremeno otpuštanje desetak tisuća zaposlenika diljem svijeta na razdoblje od 60 do 90 dana tijekom kojih neće dobivati plaću, ali će im tvrtka podmirivati zdravstveno osiguranje, dok je na razini rukovodstva odabrao taktiku skraćivanja radnog tjedna.

Osim toga, čelnici Marriotta, Arne Sorenson i Bill Marriott Jr., odrekli su se plaća do kraja 2020., odustalo se od svih hotelskih inicijativa, ali i najavilo da dobar dio Marriottovih nekretnina neće više nikad biti otvoren.

IHG, kompanija koja stoji iza InterContinentala i Holiday Inn hotela, najavila je rezanje troškova od 150 milijuna dolara, a Crown Plaza, Regent i Hualuxe već su donijeli odluku o obustavi isplate dividende.

Mikromoment

Partner u tvrtki Horwath HTL Siniša Topalović napominje da je potez Valamara za očuvanje radnih mjesta logičan, ali ujedno i izraz očaja tvrtke čiji su se investitori, kako bi spasili djelatnike, odrekli dividende za 2019.

“Vlasnici su rezultat prethodnog razdoblja odlučili svjesno investirati u zadržavanje radnika i barem djelomičnu isplatu plaća, što je za svaku pohvalu. Međutim, taj izvor nije beskonačan i uvjeren sam kako tu nema prostora za ovakav režim dulje od dva, eventualno tri mjeseca. A što nakon toga? Dakle, ovo je, po meni, jedan iskaz očaja tvrtke u uvjetima gdje je izostala snažna reakcija države. Otpuštanja se mogu ovako prevenirati kratkoročno, međutim, jasno je da bez adekvatnog odgovora države prijeti masovni val otkaza i toga svi moraju biti svjesni”, kaže Topalović.

Napominje i da se turistička industrija nalazi u specifičnom mirkomomentu. “Poduzetnici sada donose odluke, što znači da potezi Vlade trebaju biti odlučni i snažni, jer je cijena čekanja u slučaju turizma iznimno visoka i pogubna po sektor”, završava Topalović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40