Uvjeti

Ustanovljeni kriteriji za tvrtke koje traže pomoć države zbog posljedica koronavirusa

Tvrtke koje su dužne za poreze i nisu isplaćivale plaće u 2019. ispadaju iz igre za pomoć
Osijek, terase zatvorenih kafića
 Vlado Kos / CROPIX

Financijska agencija (Fina) izradila je na zahtjev Vlade izračun za ocjenu pod nazivom COVID score kojom će se utvrđivati stvarna pogođenost tvrtke širenjem koronavirusa ako zatraži financijsku ili neku drugu pomoć države.

- COVID score izračunava se za svaki zahtjev prema raspoloživim informacijama, za potrebe provedbe mjera za oporavak gospodarstva i za potpore koje se daju preko Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svrhu izvještavanja Vlade Republike Hrvatske o opravdanosti dodijeljenih potpora – navodi Fina.

Sastojci za izračun COVID scorea tvrtke, među ostalim, su podaci iz same njezine prijave za državnu pomoć, podaci Fine i Porezne uprave o njoj, kao i informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od podnositelju zahtjeva.

Ukupno je, prema podacima Fine, devet elemenata rizika koji mogu utjecati na ocjenu zahtjeva tvrtke, od kojih su neki elementi, navodi agencija, eliminirajući za samu prijavu.

Fina je za svaku djelatnost iz koje dolazi tvrtka u postupku ishođenja državne pomoći izradila procjenu ugroženosti same djelatnosti koja ulazi u izračun COVID scorea. Tako je najviši stupanj ugroženost dodijeljen za turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, a najniži za prerađivačku industriju te dijelove usluga, obrazovanja i trgovine koji mogu funkcionirati na daljinu.

U spomenuti izračun ulazi i kreditni rejting tvrtke koji dodjeljuje sama Fina na temelju godišnjih poslovnih izvješća poduzeća i ažuriranih podataka o blokadama. Fina napominje kako će prednost kod odobravanja Vladine pomoći imati tvrtke s nižim kreditnim rejtingom, te da kreditni rejting neće ulaziti u COVID score tvrtki koje nisu u obvezi podnositi godišnja poslovna izvješća.

Kad su u pitanju poduzeća koja su uvođenje izvanrednih mjera u zemlji zbog koronavirusa dočekala u blokadi, prema objavi Fine, blokirani tijekom 2019. dulje od 15 dana uopće neće moći konkurirati za državnu pomoć na temelju COVID scorea. Eliminirajući čimbenici su i uvrštenje tvrtke na liste neisplatelja plaće radnicima te poreznih dužnika u 2019..

Tvrtke koje su se našle u blokadi od početka ove godine pa do uvođenja izvanrednih mjera dulje od 15 dana, biti će u drugom planu u odnosu na tvrtke koje su blokirane nakon proglašenja izvanrednih mjera.

U izračun COVID score ulazi i očekivani pad prihoda tvrtke zbog koronavirusa po sistemu što veći pad prihoda, veći doprinos ukupnoj ocjeni.

U konačnici bodovanja tvrtke koja traži državnu pomoć, Fina će dodijeliti jednu od šest mogućih ocjena COVID scorea. Najviša ocjena će biti vitalni COVID score koja se odnosi na tvrtku koja ima problema s likvidnošću zbog koronavirusa te je njezino poslovanje iz istog razloga upitno, a najniža je negativni COVID score kada se procijeni da tvrtka jednostavno ne zadovoljava uvjete za državnu pomoć. Ukupni score može doseći maksimalno 700 bodova, a minimalno minus 100, što je i eliminirajući kriterij.

Među institucijama koje bi mogle koristiti COVID score prilikom razmatranja zahtjeva poduzeća koja traže pomoć države su i Hrvatska banka za obnovu i razvoj te HAMAG-BICRO. Fina napominje kako će HBOR i HAMAG-BICRO nakon dobivanja izračuna COVID scorea za tvrtku moći odabrati hoće li koristiti ukupnu ocjenu COVID scorea podnositelja zahtjeva ili ocjenu bez eliminirajućih kriterija ako ih je Fina utvrdila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 06:03