Turističke kotacije

Usprkos Turskoj i Grčkoj prihodi hotelijera rastu, broj kreveta povećao se za 100.000

Sve četiri domaće turističke kompanije koje kotiraju na burzi su dizale cijene svojih usluga
Valamar Collection Imperial Hotel
 Valamar Riviera // Press

Četiri tvrtke koje čine Crobexturist indeks Zagrebačke burze -Jadran, Arena Hospitality Group, Maistra i Valamar Rivera - zabilježile su povećanje prihoda u prvih šest mjeseci, dvije su ostvarile neto dobit, a dvije gubitak. Ovaj indeks Zagrebačke burze zabilježio je rast u prvih pola godine od 1,09 posto, s tim da je godinu započeo na razini od 3.538 bodova, a zadnji dan lipnja je trgovan na visini od 3.577 bodova. Najniža vrijednost u tom razdoblju iznosila je 3.316 bodova, a najveća 3.638, a tijekom tih šest mjeseci ostvaren je promet trgovanja dionicama iz tog sektora u iznosu od 184 milijuna kuna. Kao što se navodi u izvješćima kompanija, u cijeloj hrvatskoj turističkoj industriji rizik poslovanja je predstavljao povratak određenih zemalja na europsko turističko tržište, prvenstveno politikom niskih cijena, dok su domaće kompanije, pa i ova četvorka, dizale cijene svojih usluga. Potencijalni rizik dampinga, navodi se u njihovim izvješćima, najvećim se dijelom odnosi na zemlje iz mediteranskog kruga, poput Grčke, Turske, Tunisa i Egipta, te se dodaje kako će nedostatak radne snage u turizmu utjecati na ukupan rast troškova osoblja u toj djelatnosti. Povećanju konkurentnosti u samoj Hrvatskoj pridonijelo je i povećanje broja kreveta za 100 tisuća.

Pregled poslovanja pojedinih tvrtki započinjemo s društvom Jadran d.d. koji je u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. ostvario ukupne poslovne prihode u iznosu od 29,6 milijuna kuna, što je 12 posto više od ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. Iako je u drugom kvartalu ove godine Jadran ostvario dobit od 785.349 kuna, a Grupa koju čine i Club Adriatic i Stolist dobit u iznosu od 88.796 kuna, u prvih šest mjeseci zabilježen je gubitak društva u iznosu od 10,904.429 kuna (prošle godine gubitak je u tom periodu iznosio 9,7 milijuna kuna), a na razini Grupe 14,784.563 kune. Pri tome treba naglasiti da je tvrtka ostvarila porast prihoda smještaja od pet posto, iako su smještajni kapaciteti bili značajno smanjeni zbog trajanja investicijskog ciklusa. Jednako je tako potrebno istaknuti podatak da je realizirano i značajno povećanje prosječne cijene smještaja u hotelima za 36,3 posto.

Arena Hospitality Group za prvih šest mjeseci 2019. ostvarila je porast prihoda za 2,9 posto, na 265,8 milijuna kuna, a neto dobit iznosila je 9,8 milijuna kuna i bila je za 57,7 posto manja u odnosu na isti period prethodne godine. Prihodi od smještaja bilježe rast od pet posto, a 207,5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu kao rezultat povećanja stupnja zauzetosti za 26 posto i više prosječne cijene smještaja za 5,9 posto, koja je iznosila 530,4 kune.

Maistra je u prvom polugodištu 2019. ostvarila istu razinu ukupnog volumena zauzetih jedinica u odnosu na isto razdoblje lani, uz rast razine prosječnih cijena za 12 posto. Poslovni prihodi iz redovnog poslovanja veći su za 12 posto, s time da su ukupni prihodi porasli s 399 na 452 milijuna kuna, dok je neto gubitak smanjen s 35,7 na osam milijuna kuna. I Maistra nastavlja s razvojem kvalitete svog portfelja, pa se tako u ovoj godini očekuje razina ulaganja od oko 250 milijuna kuna. Tržišna kapitalizacija tvrtke je krajem lipnja bila na razini od 3,2 milijarde kuna.

Valamar Rivera jedan je od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, a tijekom prvih šest mjeseci 2019. grupa je ostvarila rast prihoda za osam posto, na 698 milijuna kuna, ali je neto gubitak povećan sa 72 na 179 milijuna kuna. Rast prihoda od prodaje najvećim je dijelom rezultat 13-postotnog porasta prihoda pansiona te 12-postotnog rasta prihoda izvanpansionske hrane i pića. Tijekom tog razdoblja grupa je ostvarila rast noćenja za pet posto te povećanje prosječne dnevne cijene za osam posto, na razinu od 503 kune. S prosječnim redovnim prometom od milijun kuna dnevno dionica Valamar Riviere najtrgovanija je dionica na Zagrebačkoj burzi u prvoj polovici 2019.

Globus 14.8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:25