Eksplozivna atmosfera

Upozorenje poduzetnika: 'Pripajanje Ex-Agencije MUP-u ugrozilo bi izvoz i 400 radnika'

Hrvatska bi mogla izgubiti ovlaštenu instituciju za certificiranje proizvoda i izdavanje certifikata
Ilustracija
 Swoan Parker / REUTERS

Ostali su nam samo javni apeli o štetama koje će nam donijeti ukidanje Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom (skraćeno Ex-Agencija) jer iz Vlade nitko ne odgovara na naše molbe, tvrdi Zorislav Srb, član Uprave zabočkog Tepexa. Ta je tvrtka jedan od proizvođača protueksplozijski zaštićenih električnih uređaja kojem će Vladina odluka od 2. kolovoza ove godine o pripajanju Ex-Agencije Ministarstvu unutarnjih poslova izravno naštetiti.

- Funkcioniranje Ex-Agencije kao samostalne institucije presudno je za normalno poslovanje nas proizvođača protueksplozijski zaštićene opreme jer ta agencija ima sva potrebna europska i međunarodna ovlaštenja za ispitivanje naših proizvoda te izdavanje europskih i međunarodnih certifikata. Ulaskom u MUP, Ex-Agencija gubi ta ovlaštenja, a mi ćemo ubuduće certifikate morati pribavljati u inozemstvu, što nam poskupljuje poslovanje i čini ga neizvjesnim - pojašnjava Srb.

Pritom upozorava i da je Vladina odluka da se Ex-Agenciju pripoji MUP-u dvojbena jer pravila EU ne dozvoljavaju da ministarstvo koje je Agenciju prijavilo Europskoj komisiji kao tijelo ovlašteno za izdavanje certifikata ima istu tu nadležnost.

Protivno direktivi

- Na žalost, točno je da bi ukidanje Ex-Agencije naštetilo proizvođačima jer bi izgubili ovlaštenja za certificiranje, kao i to da je pripajanje MUP-u suprotno direktivi EU, barem kako mi iščitavamo tu direktivu - potvrđuje ravnatelj Ex-Agencije Damir Korunić. Agenciju koju vodi ni njega osobno, kaže, nitko nije konzultirao o ideji pripajanja MUP-u, niti je, dodaje, uključen u provedbu spomenute Vladine odluke.

- Koliko znam, u MUP-u postoji radna skupina koja priprema pripajanje Ex-Agencije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog centra za razminiranje i Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost MUP-u. Rok koji je Vlada zadala za pripajanje je 1. siječnja 2019., a mi nemamo nikakvu informaciju dokle je stigla radna skupina u pripremi pripajanja. To nam pričinjava velike poteškoće u radu jer nam stižu zahtjevi za izdavanje certifikata iz zemlje i inozemstva, a ne znamo hoćemo li tvrtkama koje su nam se obratile moći pružiti uslugu - ističe Korunić.

U MUP-u smo jučer pokušali doznati je li 1. siječnja iduće godine rok za pripajanje spomenutih agencija, zavoda i centara Ministarstvu koji je i dalje na snazi ili će se Vladin plan morati revidirati, no nismo dobili odgovor do zaključenja ovog izdanja. Prema neslužbenim informacijama iz poslovnih krugova upoznatih s tijekom procedure pripajanja agencija i zavoda ministarstvima, spomenuta je radna skupina MUP-a još daleko od rješenja. Bojimo se, kažu naši izvori, da će Ex-Agencija samo biti pripojena MUP-u, a rješenja za tvrtke koje će trebati certifikate tražit će se u hodu.

Certifikati

- Samo prvih pet najvećih proizvođača protueksplozijski zaštićene opreme ima godišnju vrijednost proizvodnje veću od 500 milijuna kuna, zapošljavaju više od 400 radnika i svi su aktivni izvoznici. Tu niti ne spominjemo korisnike usluga Ex-Agencije, kao što su, primjerice, Ina, Pliva, Petrokemija, Janaf i druge velike tvrtke. Upozorio sam na štetne posljedice ukidanja Agencije više ministarstava, no ni iz jednog nisam dobio nikakav odgovor, pojašnjenje ili informaciju o tome što se trenutno događa - napominje Zorislav Srb.

Osim Tepexa, najveći proizvođači protueksplozijski zaštićene opreme tri su tvrtke iz sadašnjeg ili bivšeg sastava Končara Elektroindustrije te Scheidt-Bachmann-Tubs iz Donjeg Stupnika.

Vladinom odlukom od 2. kolovoza obuhvaćene su 54 institucije, a u svim slučajevima rok provedbe je 1. siječnja 2019. Pritom je u tri slučaja predviđeno potpuno gašenje, a u jednome (HP Produkcija d.o.o.) prodaja. Ministarstva u koje prelaze agencije i zavodi dužna su preuzeti i njihove djelatnike. Odluku Vlada obrazlaže potrebom smanjenja broja državnih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19