Inozemne investicije

Unatoč potporama za strane ulagače, Mađarska i Srbija daleko su ispred Hrvatske

Ipak, postoje svijetli primjeri stranih kompanija koje su se odlučile za poslovanje u Hrvatskoj
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Dok njemački Mercedes-Benz u Mađarskoj ulaže milijardu eura u drugu tamošnju tvornicu u kojoj će zaposliti 2500 ljudi, a BMW drugih milijardu eura investira u tvornicu za proizvodnju električnih automobila, također u Mađarskoj, tako golema strana ulaganja u Hrvatskoj su, barem zasad, neviđena, piše Glas Slavonije.

Tu je i slovensko Gorenje, koje je odnedavno u vlasništvu kineske grupacije Hisense, koje je u Srbiji u nekoliko godina sagradilo više tvornica za proizvodnju bijele tehnike i klima uređaja te u našem susjedstvu zapošljava skoro tri tisuće ljudi. U Srbiju su, usput budi rečeno, strane kompanije u zadnjih nekoliko godina uložile sedam milijardi eura. Logično pitanje koje se nameće je - što je s Hrvatskom?

Na ljestvici Doing Business 2018., koja pokazuje kako je poslovati u određenoj državi, Hrvatska je zauzela 58. mjesto među 190 zemalja. Gledajući našu regiju, ispred nas su Makedonija, Slovenija, Crna Gora i Srbija.

Ipak, postoje svijetli primjeri stranih kompanija koje su se odlučile za poslovanje u Hrvatskoj. Jedna od takvih je Harburg-Freundenberger Belišće, čiji je član Uprave Zoran Uranjek za Glas Slavonije izjavio kako se „njemački vlasnici kompanije čude što u Hrvatskoj ne ulažu i drugi stranci, s obzirom na njihova pozitivna iskustva”.

Kada je riječ o potporama, Vlada sukladno Zakonu o poticanju ulaganja, nudi postojećim i novim poduzećima korištenje potpora za ulaganje. Najmanji iznos investicije potreban za korištenje potpora je 150 tisuća eura, uz uvjet da se u roku od tri godine otvori najmanje pet novih radnih mjesta.

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Mingo), istaknuli su kako je u sustavu poticajnih mjera „najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera porezna ovlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do sto posto u razdoblju od deset godina, odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore”.

Tu su i nepovratne novčane potpore za nova radna mjesta, usavršavanja, razvojno-inovacijske aktivnosti, kupnju opreme, kao i potpore za aktivnosti poslovne podrške i usluga visoke dodane vrijednosti. Pritom se, istaknuli su iz Ministarstva, posebno uzima u obzir kriterij registrirane stope nezaposlenosti u županijama gdje se realizira ulaganje, kako bi se potaklo investiranje u ekonomski slabije razvijene krajeve.

- Podaci o provedbi zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja pokazuju da se bilježe dobri rezultati u području aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti, jer imamo znatan broj prijavljenih investicija u turizmu te u području razvoja i primjene novih softverskih rješenja, dok kod investicija u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima dominiraju ulaganja u metaloprerađivačkoj industriji, s uvođenjem novih tehnologija, proizvodnih procesa i povećanjem kvalitete proizvoda - poručili su za Glas Slavonije iz Ministarstva gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:42