Nizozemci odahnuli

Unatoč karanteni, Nizozemska je bila prisiljena ponovno otvoriti slavne 'coffee shopove'

Odmah nakon objave Vlade da se zbog korone prodavaonice THC proizvoda zatvaraju na tri tjedna, na ulicama su se pojavili dileri
Ilustracija, "coffee shop" u Amsterdamu
 David Gee / Alamy / Alamy / Profimedia

Unatoč zatvaranju svih restorana i kafića s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, Nizozemska je ponovno otvorila svoje slavne „coffee shopove“ u kojima legalno prodaje marihuanu i proizvode koji sadrže THC.

Vlada te države je, naime, u nedjelju naredila i njihovo zatvaranje do 6. travnja i svi su nizozemski ugostitelji u samo sat vremena trebali zatvoriti svoje objekte. U svega nekoliko minuta nakon te objave, Nizozemci su se brže bolje odlučili opskrbiti marihuanom za sljedeća tri tjedna kako bi lakše izdržali karantenu te su se ispred „coffee shopova“ stvorili golemi redovi, a ta je slika preplavila društvene mreže.

- Krenuli smo u dućan po namirnice, no kada smo vidjeli gužvu ispred coffee shopa, i mi smo odlučili kupiti 'travu' prije nego što nam zatvore lanac opskrbe – rekao je Guntars Upis, student u Amsterdamu, za Bloomberg.

No, gotovo odmah nakon pojave redova ispred prodavaonica THC proizvoda, na ulicama su se pojavili ilegalni dileri. Marihuana, pojašnjava Bloomberg, jest tolerirana u Nizozemskoj, no nije u potpunosti legalizirana, odnosno njena prodaja izvan službenih kanala je zločin. No, to nije spriječilo „opskrbljivače“ da prodaju izvan „coffee shopova“ i da na ulicama dijele svoje posjetnice, odnosno papire s brojem telefona, te obećaju brzu dostavu, ali po tri puta većoj cijeni proizvoda nego što je ona u službenim mjestima prodaje.

2020-03-17 14:11:30 Nederland, Zuiderwoude. 17-03-2020 Coffeeshop Happy Feeling in Amsterdam. Coffeeshops mogen per direct wiet en hasj verkopen aan een afhaalloket.  Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte
Ramon van Flymen / ANP/AFP
Nizozemska Vlada dozvolila je rad slavnih "coffee shopova" i za vrijeme karantene u državi

- Nažalost nismo mogli pomoći svim koji su došli kupiti naše proizvode jer smo u pola sata zatvarali, a ulični dileri odmah su popunili rupu na tržištu – požalio se Bart Vollenberg, vlasnik jednog od amsterdamskih coffee shopova.

S obzirom na novi razvoj situacije i porast kriminala na ulicama, održan je hitni sastanak Vlade te je odlučeno da objekti za prodaju THC proizvoda ipak mogu biti otvoreni dokle god potrošači održavaju preporučenu udaljenost jedni od drugih.

2020-03-17 14:13:59 Nederland, Zuiderwoude. 17-03-2020 Coffeeshop Happy Feeling in Amsterdam. Coffeeshops mogen per direct wiet en hasj verkopen aan een afhaalloket.  Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte
Ramon van Flymen / ANP/AFP
Nizozemska Vlada dozvolila je rad slavnih "coffee shopova" i za vrijeme karantene u državi

- Trenutno funkcioniramo kao pult za podizanje proizvoda – ispričao je Vollenberg.

- Bit će kao da su došli pokupiti pizzu – rekao je Hubert Bruls, gradonačelnik Nijmegena, grada u blizini njemačke granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:51