Jadranka

Uložili smo 5 milijuna eura u hotel s 4 zvjezdice u kojemu će boraviti samo naši sezonci

Objekt koji je pred dovršetkom prve će goste-radnike udomiti već 1. ožujka
Novo preuređeni hotel sa 4 zvjezdice
 Matija Djanješić / CROPIX

Potraga za sezonskim radnicima postala je već standardni problem s kojim se svake godine suočavaju manje-više svi hotelijeri na Jadranu pa toga nije lišena ni lošinjska grupacija Jadranka, čije se investicije na tom kvarnerskom otoku već penju na oko 200 milijuna eura. Nakon Heliosa, hotela koji je u potpunosti preuređen za smještaj sezonaca, Jadranka je otišla korak dalje. U tijeku su završni radovi na preuređenju hotela u Velom Lošinju, “radnog” naziva Podjavori, koji će također služiti isključivo za smještaj Jadrankinih sezonskih radnika.

Zanimljivost je da se radi o hotelu kategorizacije četiri zvjezdice, a u toj će kategoriji, nakon renovacije, i ostati. U Podjavorima će biti 40 smještajnih jedinica, a otvorenje se planira za veljaču 2019. godine. Prema riječima Rikarda Heskyja, direktora Jadranka hotela, ova je investicija vrijedna čak pet milijuna eura.

Traže 700 ljudi

Silvija Baričević, direktorica kadrova grupacije Jadranka, kaže da standardno godišnje traže oko 700 ljudi, a potraga kreće već u listopadu dok je tekuća sezona pri kraju. Među njima, oko polovica je povratnika, dakle sezonaca koji i iduće godine odluče raditi u istoj kompaniji, što je dosta dobar prosjek s obzirom na fluktuaciju radne snage u tom sektoru.

- Prvi sezonci dolaze već početkom ožujka kada imamo interne edukacije za hotele pet zvjezdica. Znači, za hotele pet zvjezdica dotad se ekipiramo već oko 80 posto. Imamo intenzivnu nastavu, osam sati dnevno, svaki dan, teoretski i praktični dio. Svake godine gledamo kroz ankete o zadovoljstvu gostiju gdje su područja na kojima bismo trebali bolje poraditi. Na taj način unapređujemo te edukacije. Bitno je napomenuti da su ljudi, čim uđu u hotele s pet zvjezdica, od prvoga dana plaćeni. Imamo pristup da osoblje treba platiti od početka. Čim dođu na edukaciju, radnici su u radnom odnosu i dok traje obuka, isplaćuje im se minimalna plaća, a kada krene posao, dobivaju plaću ovisno o radnom mjestu - priča Rikardo Hesky.

Hotel grupa Jadranka
Soba u novom hotelu za radnike

Edukacija u nizozemskoj

Prema riječima Silvije Baričević, u Jadranka hotelima za sezonu se traže konobari, kuhari, pomoćno osoblje u kuhinji, radnici u domaćinstvu i hortikulturi, a počinje se 1. travnja. Najniža zagarantirana plaća je 4500 kuna, s time da u pravilu gotovo svi zarađuju više od 5000 kuna mjesečno. Plaće sezonaca u Jadranka hotelima mogu dosegnuti 5500 do 6000 kuna uz beneficije kao što su plaćeni rad nedjeljom i praznicima, osiguran smještaj i dva obroka dnevno, organiziran prijevoz do radnog mjesta, za što je Jadranka osigurala autobus, radnu odjeću, plaćene edukacije, plaćen put kući nakon isteka sezone, čak i božićnicu. Postoji i sustav napredovanja tako da nije rijetkost da netko od pomoćnih radnika dogura do viših pozicija, sommelierskih recimo, čak i batlerskih, za koje tvrtka trenutačno četvorici djelatnika plaća posebnu edukaciju u Nizozemskoj.

- Intenzivno surađujemo s HZZ-om, svake godine krećemo u potragu za radnicima od istočne Slavonije prema središnjoj Hrvatskoj. I dalje, kao grupacija, najviše radnika, oko 95 posto, pokrivaju ljudi iz Hrvatske, a pet posto otpada na regiju. Većinom se radi o radnicima iz BiH, potom Srbije i Makedonije, a u 2018. bilo ih je 60-ak - kaže direktorica kadrova.

U sezoni se broj radnika Jadranke penje na oko 1600, a osim u Heliosu te budućem Podjavoru, sezonci se smještaju i u druge oblike smještaja koji se osiguravaju na razini Grupe. Menzu imaju u Heliosu, sami, ovisno o radnom vremenu, biraju hoće li imati doručak i ručak ili doručak i večeru, a opremljenu kuhinju, koju će moći koristiti, imat će i u Podjavoru.

Baričević kaže da dio sezonaca, nakon edukacija i iskustava stečenih u Jadranki, odlazi raditi u inozemstvo gdje bez problema nalaze poslove u hotelima visoke kategorije. No, mnogi se vraćaju svake godine, a neki se odlučuju i iz sezonaca prijeći u stalno zaposlene, na neodređeno.

Hotel grupa Jadranka
Soba u novom hotelu za radnike

Gužva za novu godinu

Jedan od njih je Andrej Lauter, 30-godišnjak iz Daruvara, kuhar u Jadrankinu restoranu Veli žal.

- Došao sam na ljeto raditi kao sezonac, a otok me privukao i odlučio sam ostati. Voditelj mi je to ponudio i prihvatio sam. Uvjeti rada su jako dobri, plaća je dobra i zadovoljan sam - kaže Lauter.

Jadrankini hoteli s pet zvjezdica ne rade izvan sezone, ali otvoreni su Aurora, Vespera i Punta koji su puni i Novu godinu će ovdje dočekati oko 2300 gostiju. Zanimljivo je da tijekom cijele godine radi i kamp Čikat koji u prosjeku uvijek ima stotinjak stalnih gostiju, a za Novu godinu bit će ih čak 400.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59