Okretanje suncu

Ulaganje u zelenu energiju: Njemački div preuzeo varaždinsku solarnu kompaniju

RWE planira podebljavati zeleni portfelj na razini cijele grupacije i za to će uložiti oko 1,5 milijardi eura
Karl Kraus (lijevo)
 CROPIX/Relatio ES Adria

Osim što je vrlo aktivan i predvodi okrupnjavanje distributera na hrvatskom tržištu plina, njemački RWE podebljava i svoj portfelj obnovljivih izvora energije. Nedavno je preuzeo varaždinsku tvrtku Relatio ES Adria, jednu od najvećih u Hrvatskoj koja se bavi projektiranjem, dobavom, montažom i puštanjem u pogon sunčanih elektrana. Službenih komentara nema, no neslužbeno nam je potvrđeno da je kupoprodajni proces finaliziran početkom ožujka, a cijena je, očekivano, poslovna tajna.

Relatio ES Adria osnovan je 2012. godine, a nakon što ga je preuzeo RWE, koji u Hrvatskoj vodi predsjednik Uprave Karl Kraus, promijenio je ime u RWE Solar te mu je sjedište preseljeno iz Varaždina u Zagreb.

Ključ u ruke

Uvidom u sudski registar, za predsjednika Uprave početkom travnja postavljen je Vedran Belamarić, koji je stigao iz RWE-a u kojem je radio na razvoju novih proizvoda i biznisa. RWE Solar bavi se projektiranjem i gradnjom sunčanih elektrana po principu ključ u ruke te pomaže prilikom financiranja gradnje ili ishođenja bespovratnih sredstava.

Dodatno, u ponudi ima i dva inovativna modela ulaganja u sunčane elektrane. Jedan je model ključ u ruke Plus, koji uz projektiranje, dobavu, montažu i puštanje u redovan pogon uključuje i financiranje, osiguranje i petogodišnje održavanje. Drugi je, pak, model ESCO, u kojem klijenti tijekom desetogodišnjeg razdoblja otplaćuju sunčanu elektranu isključivo kroz potrošnju električne energije te preuzimaju vlasništvo bez bilo kakvih dodatnih troškova. Do sada su, ističe se na njihovim službenim stranicama, projektirali, instalirali i u redovan pogon pustili više od 17 megavata (MW) sunčanih elektrana. Izvori bliski RWE-u otkrivaju nam da će se RWE Solar sada primarno baviti rješenjima solarnih elektrana za poslovne subjekte u Hrvatskoj, što će omogućiti uštede u opskrbi zbog toga što će tvrtke imati vlastitu proizvodnju na vlastitim krovovima.

Motiva za akviziciju dosad varaždinske, a sada zagrebačke tvrtke bilo je nekoliko. Jedan od njih je što Nijemcima nije uspjela suradnja s HEP-om, s kojim su još 2015. godine osnovali zajedničku tvrtku Novenerg. Tada je najavljeno da će se Novenerg baviti strateškom procjenom i analizama potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekata korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pružanjem usluga tehničkog konzaltinga, s fokusom na tržišta jugoistočne Europe. Ukratko, planirali su razvijati projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj te iskoračiti na tržišta drugih zemalja.

No, u zadnjem kvartalu prošle godine raskinuli su suradnju jer je HEP, u skladu sa zaključkom Vlade iz kolovoza 2018. godine o smanjivanju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, morao izaći iz Novenerga, koji je onda pripojen RWE-u Hrvatska. Zbog toga su u RWE-u bili prisiljeni krenuti samostalno u sektor obnovljivih izvora iako razlaz s HEP-om nije bio jedini razlog za to. Zelena budućnost, smjer razvoja hrvatskog energetskog sektora koji ide prema čistoj energiji, tržišne mogućnosti koje otvaraju nove poslovne prilike - još su neki od motiva za zelenu inicijativu drugog najvećeg opskrbljivača u Hrvatskoj.

Da RWE planira podebljavati zeleni portfelj na razini cijele grupacije, najavljeno je još prije nekoliko godina, a početkom 2019. tvrtka je objavila da svake godine namjerava uložiti oko 1,5 milijardi eura u obnovljive izvore energije kako bi razvila portfelj koji će se formirati kroz tekuće spajanje imovine koju drže Innogy i E.on.

8,6 gigavata više

RWE je, naime, prošle godine pristao prodati svoj većinski udio u Innogyju tvrtki E.on, zadržavajući Innogyjev posao s obnovljivim izvorima i spajajući ga sa “zelenim” elektranama tvrtke E.on. Portfelj obnovljivih izvora tako se povećava za 8,6 gigavata (GW), a bit će smješten u novoj tvrtki s tri operativne divizije, koja će se baviti razvojem, inženjeringom, izgradnjom, radom i komercijalizacijom obnovljivih izvora energije. Kako su tada komunicirali, usredotočit će se na područja vjetroelektrana na kopnu i moru, solarne fotonaponske elektrane i skladišta energije na tržištu u Americi, Europi i novim tržištima u azijsko-pacifičkoj regiji. Taj bi se pothvat trebao realizirati do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:05