Svi za jednog, jedan za sve!

Ujedinili se proizvođači šećera: Viro, Sladorana i osječka šećerana osnivaju tvrtku

"Hrvatska industrija šećera" obavljat će djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera
Sladorana Županja, arhivska fotografija
 Damir Glibušić / Hanza Media

Tri domaće šećerane - Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana, izvijestile su u petak o osnivanju zajedničke tvrtke koja će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera".

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i Sladorana u četvrtak su potpisale ugovor na temelju kojeg će udružiti svoje proizvodne kapacitete, znanje i poslovno iskustvo te zajednički osnovati novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera“, navodi se u priopćenju.

U novom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, kako se ističe, je stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja, može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.

Ekonomsko održivo poslovanje hrvatske šećerne industrije, kako se navodi, jamac je očuvanja i nastavka strateški važne proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj.

Početak djelovanja na tržištu novog društva, koje će objediniti hrvatsku industriju šećera, podložan je odobrenju skupština osnivača koje će se uskoro sazvati te Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:05