Zatvaranje pogona

Ugroženo više od 1,1 milijuna radnih mjesta: 'Ovo je gora kriza od one 2008. godine'

Zatvaranje proizvodnih pogona dovelo je i do smanjena proizvodnje za 1,2 milijuna jedinica
Ilustracija
 Volkswagen AG

Više od 1,1 milijuna europskih radnika u autoindustriji trenutno zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja tvornica živi u neizvjesnosti za vlastitu egzistenciju.

Prema navodima europskog udruženja proizvođača automobila gotovo 14 milijuna radnika, direktno ili indirektno, ovisi o ovoj industriji, a zbog zatvaranja pogona u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji upitno je čak 40 posto radnih mjesta sektora. Osim toga, zatvaranje proizvodnih pogona dovelo je i do smanjenja proizvodnje za 1,2 milijuna jedinica.

- Trenutno nam glavni fokus mora biti na upravljanju i smanjivanju posljedica najstrašnije krize koja je zahvatila ovaj sektor – istaknuo je Eric-Mark Huitema, generalni direktor udruge.

Kako navodi CNN, ova industrije već posljednje dvije godine trpi drastični pad prihoda od prodaje, a prema predviđanjima analitičara posljedice krize uzrokovane COVID-om 19 za automobilski sektor mogle bi biti veće nego one 2008. godine.

- Pogođeni su lanci opskrbe, ali i djelatnici čije su sudbine i dalje neizvjesne - rekao je Calum MacRae, analitičar iz GlobalData.

Najviše je radnika obuhvaćeno obustavom proizvodnje u Njemačkoj, ukupno 568.518, a izračuni pokazuju izgubljenu proizvodnju od 359.287 vozila.

Slijedi Francuska s 90 tisuća radnika na prisilnom odmoru i proizvodnjom smanjenom za 113,200 vozila. U talijanskoj automobilskoj industriji ne rade 69.382 radnika, a proizvodnja je smanjena za 78.434 vozila. U Španjolskoj obustava vrijedi za 60.000 radnika u automobilskoj industriji a izgubljena je proizvodnja 237.806 vozila. U Velikoj Britaniji zatvoreni pogoni znače prisilni odmor za 65.455 radnika i proizvodnju manju za 94.717 vozila. U Hrvatskoj je obustava prema ACEA-i obuhvatila 500 radnika, a podaci za proizvodnju nisu navedeni.

Inače, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila Volkswagen zatvorio je sve svoje tvornice u Europi, uključujući i najveći pogon u Njemačkoj. Isto je učinio i Fiat Chrysler koji je za sada odlučio zadržati sve radnike. Vlasnik Mercedesa, njemački Daimler do 17. travnja uveo je kraće radno vrijeme u proizvodnji, dok je administrativni sektor urede zamijenio radom od kuće. Honda, koja u britanskoj tvornici zapošljava 3000 ljudi obustavila je proizvodnju do 14. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:33