Koronavirus već uzima danak

Ugostitelji na udaru koronavirusa, Porezna uprava izračunala im pad potrošnje od 10 posto

Otkako se raširio koronavirus izdano sedam posto manje računa, navodi Porezna uprava
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Promet u zagrebačkim restoranima i kafićima osjetno je pao otkako je koronavirus počeo svoje širenje u Italiji i odakle je stigao u našu zemlju, doznajemo od poznatog zagrebačkog ugostitelja Zlatka Puntijara koji je aktivan i u Cehu ugostitelja u Obrtničkoj komori glavnog grada pa ima pregled situacije.

- Došlo je do otkazivanja brojnih organiziranih posjeta stranih turista Zagrebu koji su zbog koronavirusa zaobišli Italiju s kojom očito postoji zajednička ponuda, pa je automatski otpao i Zagreb. Osjetan je pad posjeta i turista iz Azije, pogotovo Kine i Južne Koreje. Sve se to odrazilo na posjetu našim restoranima i kafićima, ali i hotelima. Svi živimo u nadi da će se situacija normalizirati – kazao nam je Puntijar.

Na pitanje što ako se širenje koronavirusa nastavi i hoće li biti potrebna pomoć države i gradskih vlasti kako bi se zagrebačka ugostiteljska ponuda održala u sadašnjem obimu, Puntijar kaže kako vlast uvijek može pomoći ugostiteljima ako to želi.

- Porezna politika prema ugostiteljstvu jedna je od mjera koje državi stoje na raspolaganju. Ali o tom potom, nadamo se da nećemo svi zajedno doći u takvu situaciju – navodi naš sugovornik, dodajući kako je dio zagrebačkih restorana između 24.veljače i 1.ožujka bilježio pad prometa od 30 do 50 posto. U danima što su uslijedili, kaže Puntijar, prihodi su se donekle normalizirali.

U prilog tvrdnjama Zlatka Puntijara idu i najnoviji podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, odnosno broju izdanih računa i ukupnoj vrijednosti potrošnje iskazanoj na njima na razini države.

- Kod usporedbe podataka iz tjedna prije pojave koronavirusa sa podacima nakon pojave istoga u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja izdanih računa za sedam posto te ukupnog iznosa na računima za deset posto – navodi Porezna uprava.

U izvješću o kretanjima broja izdanih računa u hotelima i u ugostiteljstvu na razini države u prva dva mjeseca ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poreznici su utvrdili da je u uslugama smještaja, priprema i posluživanja hrane u siječnju i veljači izdano šest posto više računa nego lani, a zabilježen je i porast ukupnog iznosa na izdanim računima od 12 posto, dosegnuvši dvije milijarde i 143 milijuna kuna.

Porezna uprava upozorava kako je broj izdanih računa i iskazane potrošnje na njima rastao i kada se uzme u obzir da je ove godine veljača, za razliku od 2019., imala 29 dana.

Osim u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, utvrdili su poreznici, rast broja izdanih računa i iskazane potrošnje na njima bilježi u siječnju i veljači ove godine i trgovina.

- U trgovini na veliko i malo vidljiv je porast broja računa za pet posto, a iznosa računa za deset posto – navodi Porezna uprava uspoređujući podatke o fiskalizaciji za prva dva mjeseca ove, s podacima za isto razdoblje prošle godine. Ukupna potrošnja u trgovini, prema izdanim računima, iznosila je siječnju i veljači ove godine ukupno 18 milijardi i 147 milijuna kuna.

Analizirajući kretanje izdanih računa i potrošnje u trgovini između 24.veljače i 1.ožujka kada je koronavirus stigao u Hrvatsku, i uspoređujući te podatke s pokazateljima za razdoblje od 17.veljače do 24.veljače, Porezna je i u trgovini utvrdila pad broja izdanih računa, od dva posto, ali, s druge strane, rast potrošnje od jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:08