Šefovi svih šefova

Ugledni američki fakultet Harvard predstavio listu 100 najboljih izvršnih direktora

Među 35 najboljih menadžera na vrhu svjetskih kompanija, prema Harvardu, samo su tri žene UGLEDNI AMERIČKI FAKULTET PREDSTAVIO LISTU NAJBOLJIH DIREKTORA SVIJETA. I dok je put u top 10 našao vlasnik poznate francuske modne kuće, prvog čovjeka Amazona koji je prije četiri godine odnio titulu najboljeg, nema na popisu. Otkrivamo tko je šef svih šefova...
Satya Nadella,Bernard Arnault, Jensen Huang
 Reutrest/ Profimedia

Dugogodišnji predsjednik Uprave američke infomatičke tvrtke Nvidia Jensen Huang (56) proglašen je u ovogodišnjem izboru magazina Harvard Business Review za najboljeg izvršnog direktora na svijetu za 2019., piše Business Insider.

Huang predvodi listu 100 najboljih predsjednika uprava na svijetu u ovogodišnjem izboru poslovnog magazina što ga izdaje ugledno američko sveučilište s sjedištem u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

I drugi na ovogodišnjoj Harvardovoj listi, Marc Benioff, na čelu je informatičkog diva, Salersforcea, dok je treći Francois-Henry Pinault, predsjednik Uprave Keringa, trgovca luksuznim modnim brendovima.

Među najboljih deset izvršnih direktora na svijetu u ovome izboru još su Richard Templeton (predsjednik Uprave elektroničkog diva Texas Instrument), Ignacio Galan (Iberdrola, Španjolska, oprema za energetiku), Shantanu Narayen (Adobe, informatika), Ajay Banga (Mastercard), Johan Thijs (belgijska KBC banka i osiguravatelj), Satya Nadella (Microsoft) i Bernard Arnault, predsjednik Uprave još jednog francuskog diva u trgovini luksuznom robom, LVMH-a.

Među 35 najboljih menadžera na vrhu svjetskih kompanija, prema Harvardu, samo su tri žene. Riječ je o Nancy McKinstry, šefici nizozemskog globalnog pružatelja informacijskih usluga, Lisi Su, predsjednici Uprave informatičke kompanije Advanced Micro Devices i Debri Cafaro, čelnici nekretninskog američkog diva Ventas.

Svjetski mediji primjećuju da na ovogodišnjoj listi 100 najboljih Harvard magazina nema nekih od vodećih svjetskih menadžera poput osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji je 2014. u ovome izboru pobjedio.

U prošlogodišnjem izboru Harvard Business Reviewa Jensen Huang zauzeo je drugo mjesto, ispred njega bio je samo Pablo Isa, lider španjolskog maloprodajnog lanca Inditexa.

- Doseljenik s Tajvana koji je studirao inženjerstvo i elektroniku na sveučilištima Oregon i Stanford, Huang je 1993. zajedno s partnerima osnovao Nvidiju odmah odabravši dugoročno visokorastuću tržišnu nišu proizvodnje moćnih računalnih čipova za stvaranje grafike brzih video igara – navodi magazin, dodajući kako je samo između 2015. i 2018. vrijednost Nvidije porasla 14 puta.

Iako ističe financijske performanse Nvidije i Huangov doprinos rastu kompanije, Haravrd Business Review ističe da je u ovogodišnjem izboru 100 najboljih primijenjen novi način bodovanja u kojem su najbolji svjetski šefovi u većem omjeru bodovani i kroz rezultate koje su postigli u društveno odgovornom poslovanju.

U prilog potrebi promjene načina bodovanja u izboru najboljih, magazin navodi nedavno objavljeno zajedničko pismo 180 vodećih američkih menadžera koji su označili kraj kapitalizma koji svoj razvoj temelji isključivo na profitu i financijskim rezultatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:04