Diskriminacija Vladine pomoći

Udruga malih i srednjih poduzetnika HUP-a vidi diskriminaciju u 'pomoći' za odgodu poreza

I ovom prilikom Vlada pokazala nedovoljno poznavanje malih i srednjih poduzetnika
Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika
 HUP

Poduzetnici koji imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna zakinuti su Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu jer ne mogu koristiti odgodu plaćanja PDV-a, upozorili su nas u Udruzi malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca.

- I tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna nalaze se u istoj situaciji kao i svi ostali poduzetnici s prihodom do spomenutog iznosa, jer i njima njihovi kupci ne mogu redovito plaćati u ovoj situaciji ili su prestali raditi – napominje direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić, dodajući kako se i na spomenutom primjeru pokazalo da država, ističe, nedovoljno pozna struktura malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.

Mali i srednji poslodavci okupljeni u HUP-u dijele stav središnjice da je Vlada u dijelu mjera porezne pomoći trebala posegnuti za otpisom poreza i doprinosa a ne odgodom. S druge strane, dodaju u ovoj udruzi, činjenica je da se omogućilo plaćanje obaveza državi u 24 rate i bez kamate.

- Pod pritiskom nedostatnih izvora likvidnosti a u nedostatku boljeg rješenja dosta poduzetnika naših članova navodi da će koristiti i ovu mjeru. Isto tako, mjeru za mikrokredite za sada poduzetnici vide kao previše kompliciranu, odnosno dokumentacija za dobivanje kredita za 25.000 eura je istovjetna onoj kao i za kredit od 250.000 eura. No, u nedostatku boljih mjera za održavanje likvidnosti, veliki broj poduzetnika će ju koristiti – kažu u Udruzi malih i srednjih poduzetnika HUP-a.

U osvrtu na Vladine 63 mjere pomoći gospodarstvu, mali i srednji poslodavci okupljeni u HUP-u, osim poglavlja poreznih odgoda, posebnu pozornost posvećuju mjeri novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog koronavirusa narušena gospodarska aktivnost.

- Mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta, iako ima još dosta neriješenih pitanja, pa i problematičnih situacija oko dokazivanja, kriterija i ostalog, poduzetnici trenutno smatraju jednom od jako važnih mjera. Sama činjenica kako je podneseno više desetaka tisuća zahtjeva u oko deset dana govori o velikoj motivaciji poduzetnika da, uz pomoć države, zadrže radna mjesta – komentira zamjenica direktorice udruge Petra Stentić.

Iz poduzete mjere HZZ-a, mali i srednji poduzetnici iščitavaju svijest države da će ju otpuštanja radnika koštati daleko više od 3200 kuna koliko iznosi spomenuta potpora. Dodaju i kako vrlo bitnim poboljšanjem mjere Zavoda, u odnosu na prvi prijedlog vlade, predstavlja njezino proširenje na samozaposlene. To je, napominju u Udruzi malih i srednjih poduzetnika HUP-a, gotovo oko osam tisuća malih, najčešće mikro poduzetnika, osnovanih u nekoliko posljednjih godina.

Mikropoduzetnika, inače, napominju naše sugovornice, s do deset zaposlenih ima oko 165 tisuća, malih poduzeća, koji zapošljavaju od 10 do 50 radnika, ima oko 7.500, a srednjih poduzeća, koji zapošljavaju od 50 do 250 radnika je oko 2.500..

Kad je u pitanju ukupno stanje u malom i srednjem poduzetništvu od izbijanja gospodarske krize uslijed širenja koronavirusa, u HUP-ovoj udruzi skreću pozornost na riješenost svojih članova da ustraju i kao poduzetnici i kao poslodavci koji ne otpuštaju zaposlenike.

- Poduzetnici s kojima razgovaramo kao važan razlog zašto neće „otpuštati“ i sebe i svoje zaposlenike dok god budu mogli, vide u činjenici da je potrebno dugo vrijeme da imaju kompetentne zaposlenike i ne žele se njih odreći – ističe Anny Brusić, zaključujući da je lakše pa i jeftinije održati postojeću firmu i njene zaposlenike nego kretati ispočetka, znajući da će od pet novoosnovanih poduzeća nakon pet godina opstati samo dvije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:38