Uljanik vrh ledenog brijega

Udruga Lipa traži da se precizno objavi za što sve jamče porezni obveznici

'Loše je kad gospodarski subjekti pod kontrolom države ne posluju profitabilno'
Davor Huić, predsjednik Udruge Lipa
 Darko Tomas / CROPIX

Udruga poreznih obveznika Lipa zatražila je objavu svih jamstava i ostalih potencijalnih financijskih obveza države, regionalnih i lokalnih jedinica, ostalih proračunskih korisnika, tvrtki u vlasništvu države i ostalih pravnih osoba za čije obveze izravno ili neizravno jamče porezni obveznici.

"Posebno je važna informacija na koji su način interesi poreznih obveznika zaštićeni u slučaju da dođe do naplate navedenih obveza. Koja su sredstva osiguranja, kako je napravljena procjena rizika, koja je naknadu za obradu koja se naplaćuje, kakva je odgovornost dužnika te kakva je odgovornost tijela koje je odobrilo potencijalnu obvezu?", upozorava se u današnjem priopćenju Lipe.

U Lipi pritom ističu da gotovo svakodnevno svjedočimo prisilnoj naplati državnih garancija izdanih Uljaniku, što, kako poručuju, znači da hrvatski porezni obveznici vlastitim novcem financiraju privatnu, gubitašku tvrtku. No, dodaju u Lipi, Uljanik je samo vrh ledenoga brijega potencijalnih obveza koja su dijeljena šakom i kapom, bez pažnje dobrog gospodarstvenika i uzimanja u obzir najboljeg interesa Hrvatske i svih njenih građana.

"Loše je kada gospodarski subjekti pod kontrolom države nisu u stanju profitabilno poslovati, pa ih porezni obveznici moraju financirati, ali je potpuno neprihvatljivo da financiraju još i privatne tvrtke", zaključuju u Lipi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35